Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Rușii o vor păți acum”. Asistența NATO pentru Kiev a atins un nou nivel

Chiar de la începutul anului, blocul NATO a crescut brusc miza în confruntarea cu Rusia – mai multe țări ale alianței i-au promis concomitent Kievului tehnică blindată grea.
Sputnik
Deocamdată este vorba de vehicule de luptă pentru infanterie, dispozitivei de artilerie autopropulsate și tancuri cu roți. Dar unii deja se gândesc să transmită exemplare și mai în serioase.

Veteranul ”Furtunii în deșert”

Casa Albă a pregătit pentru Ucraina o nouă tranșă, deocamdată cea mai mare, de 3,75 miliarde de dolari. Kievul va primi 100 de mașini blindate cu șenile M113, în jur de 200 de vehicule off-road pe roți, 36 de obuziere remorcate de calibru 105 mm, muniție de diferit calibru, utilaje și echipamente.
Lista include și 50 de BMP M2 Bradley cu muniție. Tehnică blindată occidentală de acest nivel nu a apărut încă în zona de conflict.
M2 Bradley a intrat în dotarea forțelor terestre ale SUA în 1981 și servește până acum drept principal ”cal de muncă” al armatei americane. A fost folosit în multe campanii. S-a impus drept un vehicul destul de sigur, puternic și protejat, capabil să funcționeze non-stop. Poate lua la bord șase militari ai trupelor de desant, este înarmat cu un tun automat de 25 mm, mitralieră și un ATGM TOW integrat, datorită căruia M2 și-a câștigat reputația de distrugător de tehnică blindată. În timpul ”Furtunii în Deșert”, Bradley au ars mai multe tancuri irakiene decât ”Abrams”.
Se știe că ucrainenilor le vor fi transmise 50 de BMP de modificarea M2A2 ODS. Aceasta a fost pus pe roți în anii 1990, ținându-se cont de experiența campaniei Irakiene. Cel mai important element al modernizării este sistemul de informare și dirijare FBCB2 (Force XXI Battle Command Brigade and Below), care permite schimbul de informații de spionaj cu sateliții și cu toate unitățile de luptă cu astfel de dispozitive. FBCB2 arată pe afișajul computerului locația forțelor prietene și inamice cu luarea în calcul a reliefului.
Evident, 50 de mașini cu CIUS nu vor transforma Forțele Armate ale Ucrainei într-o armată centrată pe rețea. Însă americanii vor putea vedea în direct modul în care armele lor se confruntă cu cele rusești. Dacă experiența va fi recunoscută drept reușită, SUA vor crește drastic livrările fără a prejudicia prea mult propria capacitate de apărare. La bazele de stocare stau fără nicio treabă peste două mii de M2 ​​de modificări timpurii.
„Acum este momentul cel mai potrivit pentru a oferi asemenea tehnică blindată”, - a comunicat consilierul adjunct al ministrului Apărării pentru Rusia și Ucraina Laura Cooper. - Un moment potrivit pentru ca Ucraina să folosească posibilitățile pe care le are, să schimbe dinamica pe câmpul de luptă și în ceea ce privește întreținerea și asigurarea tehnică, ceea ce este foarte important. Ucrainenii demonstrează o tot mai bună pricepere în întreținere și asigurarea tehnică, bazându-se pe noile sisteme pe care le-am desfășurat împreună cu aliații și partenerii noștri”.

Din partea Berlinului și Parisului

Despre noi livrări a anunțat și Germania. Berlinul s-a angajat să pună la dispoziția FAU în primul trimestru 40 de BMP Marder. Această decizie a provocat critici puternice în Bundestag. Deputatul CDU Henning Otte a declarat că acum „Bundeswehr-ul va trebui să-și golească depozitele, iar tehnica este și așa în stare proastă”.
Au amintit și de recentul scandal cu cele mai noi BMP Puma, o bună parte dintre care s-au dovedit a fi inapte de luptă.
Marder a intrat în dotarea armatei în 1970, însă botezat de foc mașina l-a trecut abia în 2009-2011 în Afganistan. Soldații Bundeswehr-ului o apreciază pentru securizarea bună, puterea mare de foc a tunului antitanc de 20 mm și ATGM-ul Milan.
Nu a fost specificată care variantă anume va fi expediată Forțelor Armate ale Ucrainei, dar este puțin probabil să fie ultima. Armata Germană are în dotare ceva mai bine de o sută dintre cele mai moderne Marder A5 și Marder A5A1. Iar versiunile A3 și A4 au deja peste treizeci de ani. Însă și A3 rezistă și cu încredere la o tragere frontală cu muniție anti-armură din tunul BMP-2 de 30 mm, de acea cu siguranță nu ar trebui scos din calcul.
Francezii, la rândul lor, vor să împartă din tancurile ușoare cu roți AMX-10RC. Aceste vehicule blindate cu turelă de tanc și un tun de 105 milimetri au intrat în serviciu din 1981, au luptat în multe puncte fierbinți. Puterea tunului este suficientă pentru a lupta nu numai cu tehnica blindată ușoară, ci și cu ținte mult mai protejate. Iar formula de roți 6x6, suspensia înaltă și un motorul de 300 de cai putere permite schimbarea rapidă a pozițiile pe câmpul de luptă.

„Variantele de înaltă tehnologie”

NATO este gata să meargă și mai departe, extinzând gama armamentelor transmise. Noile exemplare ar putea fi aduse în Ucraina în a doua jumătate a anului, spune Igor Korotcenko, directorul Centrului de analiză a comerțului mondial cu armamente.
"Livrările de tehnică sunt sincronizate cu pregătirea personalului", explică el. - Trebuie înțeles că tergiversarea operațiunii militare speciale va duce la faptul că Occidentul va inventa și alte variante, cu sisteme complexe de înaltă tehnologie. Fluxul de armamente nu va seca. În afară de aceasta, întreprinderile complexului militar-industrial american sunt lansate la capacitate maximă - pentru a înlocui pierderile țărilor NATO”.
Deja se vorbește insistent despre tancuri - deși în urmă cu doar jumătate de an această posibilitate era negată categoric. Ziarul Wall Street Journal scrie că Polonia este gata să trimită în Ucraina propriile MBT Leopard 2 fabricate în Germania.Acum Varșovia înlocuiește în grabă parcul de mașini germane cu cele americane și sud-coreene. Adevărat că trag cu ochiul în permanență la acțiunile aliaților.
Din câte se pare, semnalul este așteptat și la Helsinki.Autoritățile Finlandei, care nu au reușit încă să adere la blocului nord-atlantic, au declarat deja că dacă alte țări vor trimite Kievului tancuri, atunci nici ei nu vor sta deoparte, oferind cel puțin 30 de unități de Leopard 2.
Iar luni, postul de televiziune Sky News a comunicat că Marea Britanie se gândește la transmiterea tancurilor Challenger 2. În ceea ce privește ”Abrams-urile”, Washingtonul tace deocamdată.
Livrările de tehnică blindată grea de către Occident sunt în măsură să-i complice semnificativ armatei ruse îndeplinirea misiunilor de luptă.Dacă anterior superioritatea în tehnologia de tancuri era de partea Moscovei, atunci mașinile NATO vor apropia paritatea. Totuși, volumul livrărilor, ca și până acum, depinde de situația de pe front.