BUCUREŞTI, 10 ian – Sputnik, Doina Crainic. Moscova speră că tendința va continua în cursul anului 2023.
În 2022, Rusia și-a mărit exporturile de produse alimentare în țările prietenoase, în special în cele africane cu un sfert, a declarat pentru Sputnik Victoria Abramcenko, viceprim-ministru rus pentru Agricultură și Ecologie.
„Exporturile noastre alimentare în țările prietenoase în 2022 au crescut cu 25%, în ciuda tuturor dificultăților”, a spus Abramcenko.
Autoritățile rusești speră că această tendință va continua.
„Ne orientăm din nou către creşterea exportului de alimente, pentru că, așa cum am spus deja, există tot mai mulți solicitanți și mai puțini furnizori de produse alimentare. Prin urmare, suntem încrezători în viitor. Având în vedere cantitatea de teren arabil pe care îl avem acum, avem destule alimente pentru a ne hrăni și a exporta”, a concluzionat Abramcenko.
Potrivit lui Abramcenko, Rusia exportă acum produse alimentare către aproximativ 150 de țări. Până în prezent, nu a fost raportată nicio problemă.
„În acest moment nu vedem probleme din partea cumpărătorilor. Există dificultăți tehnice legate de sancțiuni, dar nu există nicio politică de genul "Nu, nu vom cumpăra din Rusia". Este cel mai important”, a adăugat aceasta.
Mai mult, ea a menționat că Rusia a continuat schimburile reciproce cu țările europene. Cu toate acestea, Moscova nu vede Europa drept o piață potențial în expansiune pentru vânzările de produse alimentare rusești.
Exporturile de produse agricole au adunat 37,1 miliarde de dolari în 2021, însemnând cu 21% mai mult decât în 2020, potrivit Centrului Rus pentru Dezvoltarea Exporturilor de Produse Agroalimentare (AgroExport).
La sfârșitul lunii noiembrie, Dmitri Patrușev, ministrul rus al Agriculturii, a declarat că volumul acestora ar putea atinge 40 de miliarde de dolari în 2022.