Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

57 de avioane de război chineze s-au apropiat de Taiwan

Armata taiwaneză a anunțat apropierea de insulî a 57 de avioane și patru nave ale armatei chineze
Sputnik
Forțele armate taiwaneze au înregistrat, în ultimele 24 de ore, apropierea de insulă a 57 de avioane și patru nave ale Armatei Populare de Eliberare a Chinei, reiese din raportul zilnic al departamentului de apărare din Taiwan.
„În 8 ianuarie, ora 6:00, până la 9 ianuarie, ora 6:00, 57 de avioane și patru nave ale Armatei Populare de Eliberare a Chinei au fost observate în jurul Taiwanului”, a spus ministerul într-un comunicat.
Potrivit comunicatului de presă, 28 de avioane au intrat în zona de identificare a apărării aeriene a insulei, inclusiv trei drone BZK-005, șase avioane de vânătoare J-11, două avioane Su-30, 12 avioane J-16 și două J-10, două bombardiere strategice H-6 și un avion radar cu rază lungă de acțiune KJ-500.
Taiwan a trimis patrule aeriene și maritime pentru a monitoriza situația și, de asemenea, a desfășurat sisteme de rachete la sol.
Situația din jurul insulei a escaladat în august după o vizită la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. La mijlocul lunii noiembrie, președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit în marja summitului G20 din Indonezia cu președintele american Joe Biden și i-a spus că Taiwanul este o linie roșie în relațiile chino-americane „care nu poate fi depășită”. Liderul american a reafirmat, la rândul său, aderarea Washingtonului la principiul „O singură Chină”.
RPC nu recunoaște suveranitatea Taiwanului, îl consideră provincia sa și se opune categoric contactelor sale cu oficiali și militari din alte țări.
Relațiile oficiale dintre guvernul central al Chinei și provincia sa insulară s-au rupt în 1949, după ce forțele Kuomintang din Chiang, învinse în războiul civil cu Partidul Comunist, s-au mutat în Taiwan. Contactele de afaceri și informale dintre insulă și China continentală au reluat la sfârșitul anilor 1980.