Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

De ce în 2023 PAS și Sandu nu vor pleca de bunăvoie de la putere

La cumpăna dintre ani, analiștii politici, mass-media, dar și oamenii simpli au obiceiul să facă bilanțul anului vechi și să lanseze prognoze pentru anul nou.
Sputnik
Iată că, de data aceasta, unii au încercat să prezică dacă vor demisiona sau nu PAS și Maia Sandu în 2023, dat fiind că situația oamenilor simpli s-a înrăutățit în 2022 extrem de mult.
Cei care s-au lansat în astfel de pronosticuri trădează o mare naivitate și o neînțelegere totală a caracterului actualei noastre guvernări, care, deși a fost votată de popor, nu este emanația voinței poporului, ci a intereselor occidentale, care controlează și guvernează de fapt Republica Moldova de trei decenii.
Respectiv, oricât de mult ar scădea nivelul de trai al oamenilor, oricât de mult s-ar înrăutăți starea economică și socială a lor, PAS și Sandu nu vor pleca de bunăvoie de la putere pentru că ei răspund intereselor stăpânilor lor de peste ocean, dar nu propriilor alegători. Dar interesul occidentalilor este să nu cedeze controlul pe care îl dețin în Republica Moldova, mai ales de când au început ostilitățile în Ucraina. Altfel spus, PAS și Sandu nu vor abandona puterea, chiar de ar fi să înceapă moldovenii să moară de foame și de frig, pentru că occidentalii au interesul să controleze total și plenar fie și o țară mică, dar care se află în spatele frontului ruso-ucrainean (cu ce scop? – aceasta deja este o altă linie de subiect).

Așadar, de bunăvoie PAS și Sandu nu pleacă

Dar alte mecanisme prin care aceștia să fie forțați să plece nu există. Mai ales că ei se bucură de sprijinul atotputernicilor stăpâni occidentali. Paradosul este că în Moldova o guvernare se poate menține la putere chiar dacă pierde susținerea poporului, dar se bucură de susținerea Occidentului; și nu se va menține la putere nicio zi dacă pierde sprijinul Occidentului, deși se bucură în continuare pe sprijinul poporului.
Nu există o forță politică care să determine demisia actualilor guvernanți în 2023. Nici pe cale parlamentară (Partidul Șor, socialiștii și comuniștii, toți împreună, nu au suficiente voturi), și nici prin proteste de stradă. Cele trei forțe politice au arătat că nu au suficiente forțe, dar nici voință să scoată atâta lume în stradă încât guvernanții să înțeleagă că este timpul să plece.
Unii se așteaptă că, în urma lipsurilor îndurate în această iarnă, în primăvară puterea protestelor va crește. Eu mă îndoiesc. Și asta pentru că și până acum poporul a dus-o în lipsuri și nevoi. Mișcarea protestatară a eșuat nu pentru că oamenii nu au avut motive să protesteze sau că nu și-au dorit suficient de mult debarcarea actualilor guvernanți, ci pentru că nu văd cine i-ar putea înlocui pe acestea calitativ, nu formal.
Tabloul este trist dacă mai adăugăm aici că într-un viitor imediat (să zicem în 2023, dar și în 2024) nici nu se anunță o nouă forță politică care i-ar putea debarca pe PAS și Maia Sandu și apoi să preia puterea. Este foarte probabil ca această situație să se mențină până la sfârșitul mandatului actualului Parlament, adică până la alegerile parlamentare ordinare din vara lui 2025. Atunci, în mod sigur, PAS va pierde în mod rușinos alegerile parlamentare, dar nu putem știi dacă acestea vor fi câștigate de către popor. Dacă acest popor va înghiți iarăși momeala și va vota o nouă clonă politică occidentală, una asemănătoare la chip și suflet cu PAS și Maia Sandu, așa cum PAS și Maia Sandu au fost asemănătoare la chip și suflet cu PLDM și Vladimir Filat, atunci nimic nu se va schimba. Decât în mai rău.

De ce trebuie continuare protestele, chiar dacă nu sunt șanse ca PAS și Sandu să plece

Uneori mă întreb este posibil ca o forță politică să câștige și să mențină putea în Republica Moldova fără firmanul Occidentului? Mă tem că nu. Dar asta nu înseamnă că PAS și Maia Sandu nu trebuie debarcați și alungați cât mai repede din țară. Toate guvernările de până acum au cochetat cumva cu Occidentul, chiar și cea a lui Vladimir Voronin, care a câștigat alegerile parlamentare cu promisiunea de a reface URSS, dar și-a încheiat cel de-al doilea mandat punând baze cooperării cu Uniunea Europeană. Dar nici măcar una din acestea toate guvernări nu a fost atât de obedientă intereselor străine occidentale și atât de ostilă celor naționale. Iată de ce PAS și Sandu trebuie să plece cât mai curând posibil. Iată de ce în 2023 trebuie să fie reluate protestele stradale, chiar dacă acestea nu au șansa unei reușite imediate.