CHIȘINĂU, 1 ian – Sputnik. Importurile de bunuri din Japonia către Rusia au depășit anul trecut nivelurile din 2021, în ciuda sancțiunilor anti-ruse impuse de Japonia, potrivit JB Press .
Potrivit lui Minoru Yamada, autorul articolului, și suma totală a importurilor și exporturilor dintre cele două state rămâne la nivelul pre-sancțiunilor. Un articol de import deosebit de important a fost mașinile japoneze folosite, care nu fac obiectul sancțiunilor dacă valoarea lor nu depășește șase milioane de yeni.
„Potrivit statisticilor comerciale, volumul comerțului cu Rusia în perioada ianuarie-noiembrie s-a ridicat la 1.825,2 miliarde de yeni japonezi de importuri, față de 542,3 miliarde de yeni japonezi de exporturi, ceea ce a dus la un deficit de 1.282,9 miliarde de yeni japonezi. Volumul importurilor a depășit deja în 2021, un total de 1.551,6 miliarde de yeni cu peste 270 de miliarde”, a scris autorul
În același timp, Yamada a subliniat că Japonia, pe fondul unei crize energetice generale, rămâne dependentă de Rusia în sectorul combustibililor. Din totalul importurilor, pe care partea japoneză le estimează la 132,5 miliarde de yeni, 66% au provenit din gaze naturale lichefiate și cărbune. Al doilea cel mai important element de cheltuieli a fost peștele și fructele de mare.
"Importurile de fructe de mare (excluzând peștele viu precum anghila) din Rusia s-au ridicat la 129 de miliarde de yeni în ianuarie-octombrie. Ca parte a sancțiunilor sale economice, SUA au interzis importul de fructe de mare rusești, dar Japonia nu a fost supusă restricțiilor. Când sancțiunile economice , au fost abandonate pe motiv că „produsele marine au un impact mare asupra procesatorilor autohtoni. De exemplu, pentru pescarii din Hokkaido, embargoul asupra fructelor de mare rusești este o chestiune de viață și de moarte. În ultimii ani, captura de somon și alte specii de pești din apele înconjurătoare au scăzut brusc, iar fără crabul rusesc și arici de mare nu pot face afaceri”, a menționat acesta.
După începerea operațiunii speciale militare rusești în Ucraina , țările occidentale au intensificat sancțiunile asupra Moscovei , dar acest lucru a provocat o creștere a prețurilor la combustibil și o inflație record în Occident. După cum a remarcat Vladimir Putin , politica de limitare și slăbire a Rusiei este o strategie pe termen lung pentru Statele Unite și aliații săi, dar sancțiunile au dat o lovitură gravă întregii economii globale. Principalul obiectiv al Occidentului, președintele rus l-a numit deteriorarea vieții a milioane de oameni.