În timpul operațiunii militare speciale rusești în teatrul ucrainean de acțiuni militare a devenit evident că sistemul de internet prin satelit global „civil” Starlink este de fapt baza comunicațiilor și coordonarea acțiunilor de luptă ale Pentagonului, NATO și Forțelor Armate ale Ucrainei, motiv pentru care sunt necesare măsuri de răspuns – în spațiul cosmic și pe Pământ.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, la colegiul extins al Ministerului Apărării din 21 decembrie, a declarat că peste 500 de sateliți americani și NATO, inclusiv peste 70 de sateliți militari, lucrează în interesul Forțelor Armate ale Ucrainei. Această grupare permite Forțelor Armate ale Ucrainei să primească online informații de la NATO și să aibă, deocamdată, un sistem de comunicații, comandă și control „indestructibil” pe linia „frontului” de 815 kilometri.
Valerii Gerasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, a adăugat o zi mai târziu că Statele Unite și aliații lor măresc constant volumul de asistență militară acordată Kievului pentru a prelungi conflictul și, în total, s-a ridicat la aproape 100 de miliarde de dolari.
Doborât în regiunea Saratov pe 26 decembrie, o dronă modificată de specialiști americani urma să lovească aerodromul militar „Engels”. Și această acțiunea nu s-a făcut fără un sistem de ghidare prin satelit (navigație, control). De fapt, Statele Unite și NATO s-au îndreptat către triada nucleară rusă cu mâinile ucrainenilor. Ce ar trebui să facă Moscova cu acest ajutor militar „spațial” din Occident către regimul marionetă de la Kiev? Desigur, conducă operațiunea militară specială până la o încheiere logică. Și este, de asemenea, necesar să se dezvolte măsuri asimetrice pentru teatrul de operațiuni ucrainean și pentru viitor, permițând „reducerea la zero” a grupării de sateliți a inamicului.
Prioritatea sarcinilor nu este pusă la îndoială. Acordul recent al Kievului cu compania americană Space Exploration Technologies Corp de a furniza peste 10 mii de terminale de internet prin satelit Starlink (în plus față de cele 5 mii livrate anterior) înseamnă că Forțele Armate ucrainene ar putea primi noi terminale la începutul anului 2023. Fondurile sunt alocate de țările, și sunt considerabile: dispozitivul „la sol” costă cel puțin 550 de dolari, întregul lot va costa contribuabilii europeni 5,5 milioane de dolari plus 1,65 milioane de dolari pentru fiecare lună de funcționare a 15 mii de terminale.
Sistemul Starlink este poziționat ca o inițiativă privată, însă, ca subcontractant al Pentagonului, internetul prin satelit se transformă într-un sistem de control al luptei, iar antreprenorul Elon Musk devine de facto un mercenar străin (american) al Forțelor Armate ale Ucrainei în teatrul ucrainean a operațiunilor militare. Cu toate consecințele negative posibile pentru Musk și Starlink. Anterior, reprezentantul Ministerului rus de Externe Konstantin Voronțov, de la tribuna ONU, a numit sateliții comerciali americani ținte militare - într-o situație în care aceștia sunt utilizați în conflicte armate: „Infrastructura cvasi-civilă se poate dovedi a fi o țintă legitimă pentru o lovitură de răspuns”.
Ce ste Starlink
Inițial, sistemul civil Starlink a fost creat aparent pentru marinari, călători, rezidenți din zone îndepărtate și țări cu „regimuri autocratice”. Bănuiesc, ca și în cazul internetului, Pentagonul a fost la leagănul Starlink-ului. Comunicarea stabilă este baza controlului luptei. Adevărat, durata de viață a sateliților Starlink este de numai cinci ani.
Structura sistemului global de internet constă din trei componente principale: o constelație de sateliți (azi - mai mult de 2300 de dispozitive releu) pe orbite joase (300 - 600 km), o rețea de stații terestre (pentru a se conecta la World Wide Web) și terminale de utilizator (care sunt situate pe o rază de până la 1000 km de stații). În mod convențional, terminalele Forțelor Armate ucrainene din Donbas sunt conectate prin satelit la stația din regiunea Lvov. Orbită joasă asigură stabilitatea semnalului, viteza medie de descărcare Starlink este de 105 Mbps. Unele sisteme concurente au orbite de până la 35.000 km.
Satelitul de prima generație cu o greutate de 260 kg este echipat cu patru antene în faze pentru transmiterea datelor către Pământ. Manevrarea independentă pe orbită este asigurată de un sistem de navigație autonom și propulsoare de ioni cu efect Hall cu criptonul ca fluid de lucru. Dispozitivele sunt în continuă modificare, pe termen mediu constelația va ajunge la 7 mii, iar în final – 42 de mii de sateliți. Prețul unui vehicul orbital este de până la 500 de mii de dolari.
Pe planetă, sistemul Starlink este utilizat în 29 de țări din America de Nord și de Sud, Europa, precum și Australia. În Ucraina, la începutul lunii aprilie, au apărut primele 5 mii de terminale, predate de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Sistemul Starlink asigură o conexiune destul de stabilă a consumatorului (forțele armate ale Ucrainei) cu sediul și centrele de informații (Pentagon și NATO), chiar și în condițiile contramăsurilor electronice în teatrul ucrainean. Potrivit Fox News: „Sateliții s-au dovedit vitali pentru comunicațiile trupelor ucrainene la sol și de-a lungul liniei frontului”. Nu atât furnizarea de arme antice din SUA și UE, cât accesul Forțelor Armate ale Ucrainei la datele de informații ale NATO, consultările online de la sediul Pentagonului și alte suporturi proxy din Occident permit regimului de la Kiev să continue acțiunile militare.
În lupta împotriva sistemului Starlink, trupele ruse folosesc diverse mijloace și metode. Cred că distrugerea instalațiilor „infrastructurii critice” ale Forțelor Armate ale Ucrainei de către armele rusești de înaltă precizie se aplică și stațiilor terestre Starlink. Trupele ruse au sisteme eficiente de luptă electronică, iar comandamentul ucrainean a întâmpinat deja întreruperi de comunicare: terminalele nu sunt în funcțiune - unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei suferă „pierderi catastrofale”. Mai mult decât atât, Războiul Stelelor pe orbita Pământului poate deveni o realitate - pentru aceasta există mai multe sisteme (tehnologii) anti-satelit de diferite grade de eficiență și radioactivitate. De asemenea, tovarășii chinezi dezvoltă metode de neutralizare a sistemului de satelit Starlink.
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a declarat vinerea trecută că „riscul unei ciocniri între cele două mari puteri este mare”, iar Occidentul nu poate ignora această poziție. În special, revista americană Newsweek a interpretat: „Atenționarea Rusiei către SUA: dezescaladare ori veți suporta consecințele. Se pare că sistemul Starlink și alte invenții spațiale americane nu oferă avantaje strategice pe Pământ într-un conflict armat de mare intensitate. New York Times a raportat că, cursul ostilităților din Ucraina se dezvoltă în favoarea Rusiei, iar regimul de la Kiev va ajunge în curând la capătul tunelului. A meritat ca Washingtonul în 2022 să cheltuiască zeci de miliarde de dolari pe acest rezultat și cu disperare nesăbuită să „pună pe țeavă” încă 45 de miliarde de dolari pentru anul următor? Întrebarea este retorică.
Analogul rusesc al sistemului Starlink - 96 de sateliți ai companiei SR NET - va acoperi întregul teritoriu al Federației Ruse cu acces în bandă largă la rețea în 2024.
Opinia autorului ar putea să nu corespundă neapărat cu poziția redacției Sputnik.