Jurnalişti, politicieni şi activişti publici au organizat o masă rotundă la Chişinău cu genericul „Lupta împotriva propagandei sau război declarat libertății de exprimare?” în sprijinul celor șase posturi TV care au rămas fără licență pe perioada stării de urgență în urma deciziei Comisiei Situației Excepționale.
„În ultimul an, am avut opt monitorizări – aproape în fiecare lună. Majoritatea s-au încheiat cu un avertisment către canale. Nu am fost niciodată amendați pentru dezinformare, pentru propagandă de război, pentru că nu a fost nimic de amendat”, a declarat producătorul general al canalului TV6, Svetlana Kurmei.
Participanții la eveniment au mai spus că însăși Comisiei Situației Excepționale, care a luat această decizie scandaloasă, a fost creată și funcționează cu încălcări ale legii.
„Această cenzură, care a fost introdusă din 25 februarie, ne-a ruinat. Oricum am fi fost închise indiferent de ce am fi spus. Da, trebuie să luptăm, să căutăm prin instanțe (...) Comisiei Situației Excepționale însăși a fost creată ilegal, acționează cu încălcări (...) Dar nu există dreptate în Republica Moldova”, a spus jurnalista și prezentatoarea TV Elena Pahomova.
Deputatul socialist Grigore Novak a atras atenția comunității internaționale asupra faptului că în Moldova se creează un precedent periculos legat de încălcarea Convenției Europene a Drepturilor Omului.
„Nu ezitați să contactați toate instanțele internaționale. Pentru că dacă cei care ne arată mereu Convenția Europeană a Drepturilor Omului rămân tăcuți, atunci se va crea un precedent foarte și foarte periculos”, a spus deputatul.
În urma rezultatelor mesei rotunde, cei prezenți au adoptat o rezoluție care va fi transmis instituțiilor și organizațiilor internaționale.
Tot în cadrul evenimentului, jurnaliştii au discutat despre posibilitatea creării unei alternative la Centrul pentru Jurnalism Independent.
Masa rotundă a fost organizată de Intellect Group și portalul de știri enews.md.