CHIȘINĂU, 15 dec- Sputnik. Deputatul PAS Radu Marian, unul dintre cei care-s considerați mai în drept să vorbească din numele majorității parlamentare decât alții, postează pe o rețea de socializare o opinie despre oportunitatea pe care o reprezintă pentru Republica Moldova datoriile pe care le iau autoritățile țării.
„Este perfect în regulă ca statul să se împrumute, contează ca împrumuturile trebuie să fie la condiții avantajoase (ex. dobânzi mici) și banii să folosească pentru lucruri care aduc beneficii pe termen lung. Noi folosim acești bani ca să asigurăm securitatea energetică, să facem rezerve de gaze, să construim centrale termo-electrice și drumuri, grădinițe etc”, a scris Marian.
Înainte de asta el vine cu următoarele argumente:
„Adevărul e că datoria de stat a țării raportată în lei a crescut în fiecare an. Și pe timpul lui Voronin, și Filat, Dodon, Plahotniuc etc. Cu fiecare an care trece, ea devine „cea mai mare din istorie”. Mai relevant este să comparăm datoria de stat a țării raportată la PIB, și aici pot să vă zic că ponderea datoriei noastre raportată PIB este la un nivel rezonabil, de 39% din PIB.
Datoria ca pondere din PIB în 2023 va fi mult mai mică decât în de ex. în 2002, pe timpul guvernării comuniste, când era aproape 60%, sau ca în 1998, când era peste 80%. De asemenea, datoria noastră e mult mai mică decât în Ucraina (61% din PIB), România, unde e 48%, nemaivorbind de Italia, Portugalia, sau Grecia, unde datoria depășește 100% din PIB”.