CHIȘINĂU, 11 dec – Sputnik, Doina Crainic. Țițeiul rusesc ESPO din Orientul Îndepărtat este vândut peste pragul de 60 de dolari pe baril impus de Occident în Asia, a relatat vineri Bloomberg, care a concluzionat că Moscova ar putea folosi propriile nave petroliere și asigurări pentru a ocoli sancțiunile.
Prețul de export pentru ESPO pentru livrările din ianuarie a fost estimat joi la 67,11 dolari, de către furnizorul independent de informații despre prețuri Argus Media și o serie de rafinării independente din China care au rezervat deja mărfuri de petrol pentru luna respectivă, potrivit RT.
Plafonul de preț asupra exporturilor rusești de petrol pe mare, plafon de 60 de dolari pe baril, a fost introdus pe 5 decembrie de către UE, țările G7 și Australia. Măsura interzice companiilor occidentale să furnizeze asigurări și alte servicii pentru transporturile de petrol rusesc, cu excepția cazului în care mărfurile sunt achiziționate la sau sub preţul stabilit.
Comercianți familiarizați cu chestiunea au declarat pentru Bloomberg că vânzările de țiței rusesc ESPO peste plafonul de preț ar putea însemna că Rusia furnizează cisterne și asigură ea însăși transporturile care pot fi livrate din Orientul Îndepărtat către China în câteva zile.
China, principalul cumpărător de petrol din Rusia, nu susţine plafonul de preţ, comercianții spunând că fac afaceri ca de obicei.
Rafinăriile independente sunt clienți principali ai ESPO și „nu prea le pasă de plafonul de preț. Tot ceea ce fac este să analizeze cifrele pentru a vedea dacă prețurile livrate aduc profit sau nu”, a declarat pentru Reuters, la începutul acestei săptămâni, un director comercial de la o rafinărie independentă.
Cel puțin un transport ESPO cu sosire în decembrie a fost vândut unei rafinării independente cu o reducere de 6 dolari pe baril față de prețul ICE Brent din februarie, a relatat Reuters, citând comercianți familiarizați cu tranzacția. La prețul actual al țițeiului Brent, aceasta înseamnă că marfa ESPO a fost vândută la aproximativ 68 de dolari pe baril.
În octombrie, presa a relatat că gigantul petrolier rusesc Rosneft își extinde activitatea de navlosire a cisternelor, în efortul de a ajuta clienții din regiunile care nu sunt supuse sancțiunilor, astfel încât să primească livrări de petrol fără întârzieri, după intrarea în vigoare a embargoului impus de UE. Potrivit rapoartelor, clienții au cerut Rosneft să asigure livrarea la destinația finală și să acopere asigurarea și cheltuielile de transport.
Rusia a informat că nu va vinde petrol țărilor care susțin plafonul de preț.