Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria: de ce UE ar trebui să anuleze sancțiunile anti-Rusia

UE trebuie să-și schimbe politicile de sancțiuni pentru că are de suferit mult mai mult decât SUA pe fondul conflictului din Ucraina, a declarat premierul ungar Viktor Orban.
Sputnik
CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Declarația premierului ungar vine după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat duminică, în emisiunea „60 de minute” de la CBS News, că există „un mare decalaj” în modul în care criza afectează SUA și UE, deoarece statele membre ale blocului european se bazează pe aprovizionarea cu petrol și gaze străine, în timp ce Washingtonul este un producător de combustibili fosili.
„Președintele Emmanuel Macron are dreptate: costul războiului dintre Rusia şi Ucraina nu este același de ambele maluri ale Atlanticului”, a scris Orban pe Twitter.
„Dacă dorim ca industria europeană să supraviețuiască, trebuie să căutăm rapid soluţii la criza energetică europeană. Este timpul să reevaluăm sancțiunile”, a subliniat acesta, potrivit RT.
După ce Rusia și-a lansat operațiunea militară în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, țările occidentale și aliații lor au impus sancțiuni ample asupra exporturilor de energie ale Moscovei, inclusiv un plafon de preț asupra livrărilor de petrol pe mare, măsură care a intrat în vigoare luni.
Ungaria, a cărei economie depinde în mare măsură de energia rusească, a primit unele scutiri de la embargoul impus de UE. Cu toate acestea, Budapesta a avertizat asupra unor efecte secundare negative mai de amploare asupra blocului ca urmare a sancțiunilor impuse împotriva Moscovei.
Oficialii de la Budapesta au susținut că Bruxelles-ul ar trebui să se concentreze pe restabilirea păcii între Rusia și Ucraina. Ungaria a făcut notă discordantă faţă de alte țări occidentale, refuzând să trimită arme către Kiev sau să antreneze trupe ucrainene.
Moscova a spus în repetate rânduri că nu va vinde petrol ţărilor care impun un plafon de preț. „Vom vinde petrol și produse petroliere numai țărilor care vor lucra cu noi pe baza condițiilor de piață, chiar dacă trebuie să reducem producția”, a declarat duminică viceprim-ministrul Aleksandr Novak.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova pregătește un răspuns oficial la plafonul de preț asupra petrolului.
Editoriale
Oceanul dintre Europa și SUA devine tot mai larg și mai adânc