CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. Republica Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile periodice ale Comunității Statelor Independente. Anunțul a fost făcut de Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, în cadrul unei emisiuni televizate.
În context, Popescu a declarat că în Republica Moldova încă există o legătura simbolică a apartenenței formale la spațiul fostei Uniuni Sovietice, însă țara noastră semnalează un dezacord total cu tendințele care se manifestă în acest spațiu.
„La modul practic, Republica Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile CSI. Nu participă în aceste reuniuni regulate”, a spus ministrul de Externe.
Ulterior, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a venit cu o reacție la declarația ministrului de Externe, prin care susțin că este inacceptabilă poziția conducerii țării de suspendare a participării la reuniunile CSI.
Potrivit formațiunii, astfel de pași și declarații sunt în contradicție cu experiența istorică, interesele naționale autentice ale Republicii Moldova și ale majorității cetățenilor săi.
„De-a lungul celor 28 de ani de colaborare în cadrul CSI, țara noastră și statele membre ale Comunității au încheiat peste 150 de acorduri bilaterale în diverse domenii. Documentele vizează colaborarea în domeniul economic și energetic, în sfera comerțului liber, a relațiilor monetar-bancare, industrie, transporturi”, se arată într-un comunicat al PSRM.
Socialiștii susțin că că în acest an comerțul dintre țările noastre a crescut semnificativ.
„În acest an comerțul dintre țările noastre a crescut semnificativ. Dacă în ultimii patru ani exportul mărfurilor moldovenești în țările CSI, a constituit 14,9-15,9% din volumul total al exporturilor, atunci în ianuarie-septembrie 2022 acesta deja a înregistrat 22,2%. Aceeași situație înregistrăm și în domeniul importurilor. În ianuarie-septembrie 2022, din țările CSI au fost importate cu 39% mai multe mărfuri comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, ceea ce constituie circa 25,5% din totalul importurilor. Cooperarea noastră s-a extins în sfera umanitară și socio-culturală, ce vizează atât cetățenii moldoveni care locuiesc în țara noastră, cât și pe cei care trăiesc și muncesc în țările CSI. Este vorba, inclusiv, despre accesul pe piața muncii, protecția socială, călătoriile fără viză și chestiuni legate de frontieră”, scrie PSRM.
Amintim că Comunitatea Statelor Independente a fost creată la 8 decembrie 1991. Republica Moldova a semnat Declarația de la Alma-Ata privind crearea CSI la 21 decembrie 1991 și a ratificat Acordul de constituire a Comunității Statelor Independente prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova din 8 aprilie 1994.