Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

NATO vrea să fie și mai prezentă în Marea Baltică și în Marea Neagră

Șeful blocului militar condus de SUA a afirmat că sprijinirea Ucrainei este în interesul tuturor statelor membre NATO.
Sputnik
CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik.Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța își va extinde prezența în Europa de Est, de la Marea Neagră la Marea Baltică, în speranța că va transmite un „mesaj clar” Rusiei, în timp ce conflictul continuă în Ucraina.
Vorbind în România, luni, înaintea unui summit NATO de două zile, Stoltenberg a declarat reporterilor că Europa se confruntă cu „cea mai mare criză de securitate dintr-o generație”, subliniind necesitatea de a consolida zonele de „importanță strategică” ca răspuns la ofensiva în desfăşurare a Moscovei.
„Ca răspuns la agresiunea Rusiei, NATO își întărește prezența de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Am înființat noi grupuri de luptă, inclusiv cel condus de Franța aici în România. De asemenea, avioanele de luptă din Canada vă ajută să vă mențineți spaţiul aerian în siguranță, iar rachetele americane Patriot vă sporesc apărarea. Acest lucru transmite un mesaj clar că NATO este aici. Vom face tot ce este necesar pentru a proteja și a apăra toți aliații”, a declarat Stoltenberg, citat de RT.
Întrebat cu privire la momentul în care Suedia și Finlanda, aspiranții la NATO, ar putea fi admiși în alianță, Stoltenberg a spus că este „încrezător” că cei 30 de membri ai blocului vor aproba în cele din urmă cererile, dar nu a putut spune când se va întâmpla acest lucru, deoarece Turcia și Ungaria încă nu au ratificat decizia. Totuşi, el a precizat că cele două state nordice ar contribui la „întărirea flancului estic, în special a țărilor baltice”, având în vedere „capacitățile militare avansate bine antrenate și bine echipate”.
O întâlnire a miniștrilor de Externe ai NATO va începe marți la București, unde Stoltenberg a spus că membrii vor „aborda modalități de a ne intensifica sprijinul pentru Ucraina”. El a salutat „asistența militară semnificativă” a României acordată Kievului, susținând că este „în interesul nostru de securitate să susținem forțele ucrainene”, insistând în același timp: „Nu îl putem lăsa pe [președintele rus Vladimir] Putin să câștige”.
De asemenea, oficialii vor discuta despre livrarea de noi sisteme de apărare antiaeriană către Ucraina, despre instruirea soldaților cu privire la modul de utilizare a acestora, precum și despre reaprovizionarea cu piese de schimb și muniție pentru arme aflate deja pe câmpul de luptă, a adăugat șeful NATO.
Editoriale
NATO este învins în Ucraina