Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

LIVE: un nou protest antiguvernamental la Chișinău

La Chișinău se desfășoară un nou protest împotriva actualei guvernări.
Sputnik
Protestul este organizat de partidul de opoziție „ȘOR”.
Polițiștii opresc și verifică aleatoriu oamenii care vin la manifestația de protest.
Locul ales de protestatari pentru desfășurarea mitingului de luni este spațiul din fața sediului Procuraturii Generale.
Protestatarii poartă placate cu portretele unora dintre demnitarii vizați de scandalurile recente provocate de publicarea corespondenței acestora pe Telegram. Pe mai multe pancarte pot fi văzute chiar și citate din acele discuții. Unele dintre ele ridică mari semne de întrebare față de corectitudinea și integritatea demnitarilor din actuala guvernare.
Dinu Țurcanu, principalul conducător al mitingului de protest, a acuzat guvernarea de tentative de provocare a altercațiilor în scopul deturnării caracterului pașnic al manifestației.
Țurcanu a mai declarat că cei care încearcă să compromită protestul pașnic prin provocări n-o să aibă sorț de izbândă.
Deocamdată exponenții guvernării nu au comentat revendicările manifestanților și declarațiile liderilor protestatarilor.
Dinu Țurcanu a citit în fața manifestanților o parte din textul unei plângeri la procuratură pe care o depun azi mai mulți lideri de opoziție. Este vorba despre o cerere prin care organelor de drept li se solicită investigarea în cadrul unui dosar penal a informațiilor apărute în spațiul public și care pun sub semnul întrebării integritatea unor demnitari, înțelegerile făcute „pe sub masă” și altele. „Într-o țară normală acești oameni ori își dădeau demisia, ori își suspendau activitatea pe perioada anchetei”, a spus Țurcanu.
În cererea care este depusă la Procuratură primul vizat este ministrul justiției, Sergiu Litvinenco. Acesta este suspectat de coordonarea membrilor Consiliului Superior al Procurorilor pentru a deturna alegerile Veronicăi Dragalin, de influență în raportul negativ privind evaluarea fostului procuror general, Alexandru Stioanoglo, de coordonarea din propriul său birou a condițiilor de detenție a lui Stoianoglo înainte ca acesta să fi fost reținut și arestat, de coordonare a unor pretinse falsificări a alegerilor în stâng Nistrului, precum și de admiterea unor ingerințe în actul justiției cu implicarea lui Dorin Recean.
Alt personaj vizat în plângere este Dorin Recean, suspectat, în baza scrurgerilor în presă, de lobby în favoarea unei instituții financiare, de coordonarea dosarelor politice contra lui Igor Dodon, de tăinuire de averi.
Ana Revenco, ministrul de Interne, e suspectată, în baza acelorași scurgeri de corespondență în presă, de coordonarea cu un secretar general al MAI a unei presupuse încercări de desființare a departamentului de carabuinieri în scopul preluării de active, bănuieli de avere nejustificată, admiterea persoanelor neautorizate la informații care sunt secret de stat.
Vadim Pistrinciuc este un alt personaj vizat în plângere. El este bănuit în baza scurgerilor în presă de coordonarea acțiunilor ce țin de proteste, coordonarea din umbră a unor activități ale guvernului, lobby în vederea legalizării unor substanțe interzise la ora actuală prin lege.
Dumitru Alaiba de asemena este vizat în plângere. Aceleași scurgeri de informație ar arăta, potrivit protestatarilor, că acesta ar fi comis trafic de influență, a apărat interese obscure și a promovat în acest scop în parlament legi, este implicat în eliberarea din funcții și angajare în funcții publice, ar avea legătură cu fapte de finanțări neformale.
Deocamdată niciunul dintre cei vizați în cererea la Procuratura Generală nu a comentat conținutul acesteia.