Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vasnețov: Acțiunile armatei Rusiei în Ucraina nu sunt o amenințare pentru Moldova

Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Vasnețov: Acțiunile Forțelor Armatei ale Rusiei în Ucraina nu sunt o amenințare pentru Republica Moldova.
Sputnik
CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a oferit un comentariu în exclusivitate pentru Sputnik Moldova, în care a vorbit despre acțiunile armatei ruse în Ucraina.

„Acțiunile Forțelor Armate ale Federației Ruse în cadrul Operațiunii Militare Speciale din Ucraina nu reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova”, a declarat ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov, în exclusivitate pentru Sputnik Moldova.

„Subliniem că loviturile asupra infrastructurii ucrainene sunt un răspuns la pomparea fără precedent în Ucraina a armamantului de către „Occidentul colectiv” în contextul aspirațiilor nesăbuite ale regimului de la Kiev de a obține o victorie militară asupra Rusiei.
Armata ucraineană reprezintă o amenințare în adresa integrității teritoriale a țării noastre prin bombardarea regiunilor Donețk, Lugansk, Herson, Belgorod, Kursk, Oryol, Crimeea și a altor teritorii rusești de la granița cu Ucraina”, a spus Vasnețov.
Potrivit ambasadorului rus, „Șantajul nuclear al Kievului, care nu vrea să retragă artileria Forțelor Armate ale Ucrainei de la centrala nucleară Zaporojie, este și el extrem de periculos, iar asta pune în pericol întregul continent european.
Totodată, Oleg Vasnețov, a făcut declarații joi dimineața la ieșirea din sediul Ministerului moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene, unde a fost convocat de conducerea diplomației de la Chișinău.
„Am avut azi, într-adevăr, o discuție cu conducerea Ministerului Afacerilor Externe. Am discutat atât chestiuni ce țin de relațiile bilaterale, cât și evenimentele care au loc în Ucraina vecină. Noi am amintit despre geneza a ceea ce se întâmplă”, a declarat șeful misiunii diplomatice ruse la Chișinău.
Vasnețov a mai menționat că în discuția cu reprezentanții diplomației de la Chișinău a evocat rădăcinile istorice ale evenimentelor din țara vecină. Astfel, au fost mențiuni „despre lovitura de stat din anul 2014 (de la Kiev, nota redacției), despre urmările loviturii de stat. Și despre genocidul care a avut loc timp de opt ani față de populația Donbasului, inclusiv față de populația rusă”.
„Noi am amintit și despre aceea că procesul de pace de la Minsk a intrat blocaj, chiar dacă în calitate de garanți au figurat reprezentanții puterilor occidentale. Am vorbit despre toate acestea.
Am vorbit și despre alte lucruri, care în mare parte au servit drept trigger al acestor evenimente, inclusiv și despre procesul de negocieri început de Federația Rusă anul trecut cu SUA și cu țările NATO privind garanțiile de securitate și neadmiterea extinderii NATO, neimplicarea acesteia în Ucraina.
Și sper că pe noi, probabil, ne aud, chiar dacă azi câmpul informațional este foarte ticsit cu tot felul de știri semi-adevărate, cu informații semi-adevărate.
Așa cum știți, jurnalistul Associated Press, care a oferit informații despre Polonia, despre racheta rusească, căzută pe teritoriul Poloniei, a fost concediat, întrucât a fost declanșată această spirală informațională foarte neplăcută și incomodă Occidentului” – sunt declarațiile ambasadorului rus, Oleg Vasnețov, la ieșirea din sediul MAEIE.
Societate
Ambasadorul Rusiei în Moldovaa fost convocat la ministerul de Externe