Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Rusia intensifică exporturile de combustibil către China

Livrările de gaz natural lichefiat, precum și cele de petrol către China au crescut de la începutul anului, arată datele vamale ale ţării.
Sputnik
Livrările de gaz natural lichefiat, precum și cele de petrol către China au crescut de la începutul anului, arată datele vamale ale ţării.
CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Livrările rusești de gaze și petrol către China au crescut semnificativ în perioada ianuarie-octombrie a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, a raportat duminică Administrația Generală a Vămilor din China.
Potrivit datelor, livrările de gaz natural lichefiat (GNL) au crescut cu 32% în termeni anuali, la 4,98 milioane de tone. În dolari, creșterea a fost de 157% și a depășit 5,3 miliarde de dolari. Rusia este în prezent al patrulea furnizor de GNL pentru China după Australia, Qatar și Malaezia, potrivit RT. Deşi datele arată că importurile de combustibil din Qatar în China au crescut și ele în primele zece luni ale anului, transporturile atât din Australia, cât și din Malaezia au scăzut.
Cu toate că agenția vamală nu menţionează în prezent volumul fizic al importurilor de gaze prin conducte ale Chinei, datele arată că valoarea fluxurilor de gaze prin conducte din Rusia, în ianuarie-octombrie 2022, a crescut cu 182% față de aceeași perioadă din 2021, ajungând la 3,1 miliarde de dolari. Rusia devine, astfel, al doilea cel mai mare furnizor de gaze prin conducte pentru ţara asiatică, după Turkmenistan (8,23 miliarde de dolari).
De asemenea, importurile de petrol ale Chinei din Rusia au crescut în această perioadă, cu aproximativ 9,5%, până la 71,97 milioane de tone. În dolari, livrările au crescut cu 53%, ajungând până la 49,19 miliarde de dolari. După cum reiese din datele publicate, atât în octombrie, cât și în septembrie, Rusia a fost al doilea cel mai mare furnizor de petrol al Chinei. Arabia Saudită rămâne lider, după ce a vândut Chinei 73,76 milioane de tone de combustibil pentru 55,5 miliarde de dolari în perioada ianuarie-octombrie.
China a intensificat importurile de energie din Rusia, profitând de reducerile oferite de Moscova la începutul acestui an pentru a-şi asigura cumpărători pentru petrol și gaze. Aceasta s-a întâmplat în contextul în care mulți importatori tradiționali au început să refuze livrările din țară pe fondul sancțiunilor occidentale legate de conflictul din Ucraina.
Societate
Ucraina a cumpărat energie din România