CHIȘINĂU, 18 nov – Sputnik. Energocom va contracta un credit de tip revolving, în echivalentul a 25 de milioane de euro, pe un termen ce nu va depăși 12 luni. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale.
Potrivit deciziei, condiţiile contractului de împrumut, entitatea creditoare şi modalitatea de utilizare a mijloacelor financiare vor fi stabilite şi aprobate de către Consiliul Energocom și confirmate de către Agenția Proprietății Publice.
Totodată, Comisia a decis că, pe perioada stării de urgență, în cazul existenței unor factori obiectivi (modificarea prețurilor de procurare a energiei electrice, fluctuația cursului de schimb al valutei naționale, adoptarea actelor normative ce au impact asupra costurilor de furnizare), care generează necesitatea majorării/micșorării venitului reglementat al furnizorilor serviciului universal și de ultimă opțiune cu mai mult cu 1%, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va ajusta prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice în regim de urgență.
O altă decizie luată de CSE se referă la însoțitorii delegațiilor străine antrenați în asigurarea misiunilor de protecție a demnitarilor străini. Acestora li se va permite de a introduce, purta și folosi pe teritoriul Republicii Moldova armele din dotare.
Potrivit noii decizii, Ministerul Afacerilor Interne „va efectua autorizarea și va duce evidența acestora în conformitate cu procedura stabilită pentru armele de apărare și pază”.
Totodată, Comisia pentru Situații Excepționale a decis ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică să poată ajusta prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice în regim de urgență.
Schimbarea tarifului va fi efectuată în cazul modificării prețurilor de procurare a energiei electrice, fluctuației cursului de schimb al valorii naționale și al actelor normative ce au impact asupra costurilor de furnizare. Aceștia sunt factorii obiectivi care vor putea genera necesitatea majorării/micșorării venitului reglementat al furnizorilor cu mai mult cu 1%.
Ultima majorare a tarifului la energie electrică a fost aprobată la începutul lunii noiembrie. În prezent,consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, achită pentru energie electrică 4,77 lei/kWh, iar consumatorii din nordul țării, deserviți de societate Furnizarea Energiei Electrice Nord – 4,81 lei/kWh.