BRUXELLES, 12 nov – Sputnik, Daniela Porovăț. În discursul pe care l-a susţinut, şeful guvernului de la Budapesta a subliniat că Ungaria - care are statut de observator în organizaţia turcică - este singura naţiune orientală rămasă în Europa, iar în urma poziţionării sale geografice, aceea de vecin direct al Ucrainei, resimte imediat şi în mod puternic efectele războiului. "În ţara noastră au sosit peste un milion de refugiaţi, inflaţia creşte vertiginos şi nu am văzut niciodată preţuri atât de mari la alimente şi energie", a spus premierul.
Orbán a declarat că scopul Ungariei este ca în Ucraina să aibă loc o încetare a focului şi ca negocierile de pace să înceapă cât mai curând posibil. Doar asta poate pune capăt crizei energetice, a punctat premierul.
Potrivit lui Viktor Orbán, cea mai mare problemă este că în Europa, vocea celor care doresc pacea nu se aude atât de puternic ca a celor care agravează tensiunile. UE se află într-o “spirală a escaladării”, în plus, instituţiile internaţionale devin din ce în ce mai politizate, iar posibilitatea unui dialog real bazat pe minte lucidă se reduce, a spus şeful guvernului de la Budapesta.
Potrivit prim-ministrului Ungariei, faptul că Uniunea Europeană a adoptat nişte sancţiuni severe a creat, de asemenea, o situaţie dificilă, iar acestea continuă să înrăutăţească şi mai mult situaţia. Planul iniţial era acela de a reduce din puterea Rusiei şi de a forţa pacea, dar s-a întâmplat opusul: războiul continuă, şi nu Rusia a pierdut din putere, ci economia europeană, a explicat premierul.
Orbán a adăugat că, în opinia sa, Europa nu are o voinţă proprie, independentă, astfel că este de aşteptat ca ea să susţină politica externă a Statelor Unite, iar o consecinţă va fi că în UE va urma o situaţie economică dificilă, care se va întinde pe mai mulţi ani.
Premierul ungar a mulţumit Turciei – care este ţară membră a organizaţiei – pentru paşii eficienţi pe care i-a făcut în medierea întreprinsă pentru a evita o criză alimentară. O astfel de criză ar declanşa un alt val de migraţie în masă, ceea ce ar afecta Ungaria în mod direct, în condiţiile în care la frontiera ei de sud, maghiarii au stopat, numai anul acesta, 250 000 de încercări de trecere ilegală a frontierei, a subliniat Orbán.
Premierul a relatat că Ungaria este interesată de menţinerea cooperării dintre Est şi Vest, pentru că dacă nu există o astfel de cooperare, “noi, cei din Europa Centrală, pierdem mereu”. Prin urmare, Ungaria sprijină pe deplin activitatea Organizaţiei Statelor Turcice şi se va asigura că “viziunea turcică poate fi implementată cu succes” în următorul deceniu, a adăugat Orbán.
Prim-ministrul maghiar a mai spus că Ungaria se alătură propunerilor care vizează facilitarea şi accelerarea comerţului, respectiv sprijină crearea unui fond de investiţii turcic.
Membrii Organizaţiei Statelor Turcice sunt Turcia, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan şi Azerbaidjan. Turkmenistan şi Ungaria s-au alăturat organizaţiei în calitate de observatori. Întâlnirea de la Samarkand este cel de-al nouălea summit al organizaţiei fondate în 2009.