CHIȘINĂU, 12 nov - Sputnik. CSE a purces la acest pas ca SA „Energocom” să poată procura energie electrică și gaze naturale, adică altele decât cele pe care le procura Moldovagaz de la Gazprom și altă energie electrică decât cea pe care distribuitorii moldovene de electricitate o procurau de la Centrala Termoelectrică de la Ciurgan. Adică ca SA „Energocom” să poată procura resurse energetice scumpe, în locul celor estice ieftine.
Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a adoptat vineri, 11 noiembrie 2022, o nouă dispoziție care vine să asigure securitatea energetică a țării prin creșterea capacității de cumpărare a gazelor naturale și energiei electrice de către SA „Energocom”.
În acest scop, CSE a dispus alocarea către SA „Energocom” a mijloacelor financiare în sumă de 4000 de milioane de lei (patru miliarde de lei – n.n.) pentru majorarea capitalului social și 3000 milioane de lei (trei miliar de lei) ca recreditare din contul proiectelor finanțate din surse externe.
Pentru realizarea acestui obiectiv, Comisia a majorat volumul veniturilor bugetului de stat în total cu 1350 de milioane de lei (un miliard jumătate de lei), dintre care:
850,0 mil.lei din contul majorării volumului intrărilor la granturi pentru suport
bugetar;
350,0 mil.lei constituie majorarea încasărilor la impozitul pe venitul persoanelor
juridice;
150,0 mil.lei din contul diminuării sumei restituirilor la taxa pe valoarea adăugată.
În consecință Volumul cheltuielilor bugetului de stat se diminuează la total cu 1300 de milioane de lei din contul diminuării alocațiilor pentru fondurile de urgență ale Guvernului (1100 de milioane de lei din fondul de intervenție și 200 de milioane de lei din fondul de rezervă).
CSE a prevăzut diminuarea deficitului bugetului de stat cu 2650 de milioane de lei, dintre care:
4000 de milioane de lei constituie majorarea la acțiuni și alte forme de participare în capital în interiorul țării (reflectate în buget cu semnul „minus”);
3000 de milioane de lei constituie majorarea împrumuturilor recreditate instituțiilor nefinanciare, pentru recreditarea SA „Energocom” în cadrul proiectului ,,Securitatea furnizării gazelor naturale în Republica Moldova” (reflectate în buget cu semnul „minus”);
3000 de milioane de lei constituie majorarea intrărilor de împrumuturi externe pentru cproiectele finanțate din surse externe;
1350 de milioane de lei constituie modificarea soldurilor de mijloace bănești la conturile bugetului de stat.
În același context, membrii CSE au dispus ca, la solicitarea Agenţiei Proprietăţii Publice, Ministerul Finanţelor va asigura transferul mijloacelor financiare pentru majorarea capitalului social în contul bancar al SA „Energocom”.