CHIȘINĂU, 11 nov -Sputnik. O investigație Profit.ro, arată că Republica Moldova nu are depozitate gaze naturale în România și nici că se bazează pe exporturile de gaze naturale contractate cu Bucureștiul.
Oficial, la începutul lunii septembrie, guvernul de la Chișinău anunțase intenția de a cumpăra de la Gazprom și apoi de a stoca în România rezervă de gaze.
„10 milioane metri cubi de gaze naturale vor fi procurate de Energocom, în două tranșe, și stocate în depozitele din România. O asemenea decizie a fost luată, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidate de prim-ministrul Natalia Gavrilița”, transmitea pe 5 septembrie guvernul Republicii Moldova.
Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău ar fi alocat din bugetul de stat aproximativ 322 milioane de lei moldovenești către Energocom, printr-o majorare a capitalului social, pentru a putea cumpăra această cantitate de gaz.
Presa din septembrie informa, de asemenea că ”pe lângă cantitatea ce urmează să fie depozitată în țara noastră, autoritățile de peste Prut și-au mai revendicat alte 25 de milioane de metri cubi, cantitate ce ar fi deja depozitată în depozitele noastre. Cumulând cele depozite de gaz rusesc pe care le deține Republica Moldova în România însumează 35 milioane de metri cubi, puțin peste 1% din capacitatea totală deținută de România, de 3 miliarde metri cubi.”
De asemenea, compania românească Trasgaz confirma, tot în septembrie) negocierile pentru depozitarea rezervei de gaze naturale ale Republicii Moldova (20% din necesarul anual) în România.
Însă, la mijlocul lui noiembrie, Depogaz România confirmă că nu are niciun contract de depozitare cu Republica Moldova și nici nu există, atrag atenția jurnaliștii Profit.ro, vreo informație cu privire la o decizie a Republicii Moldova de a fi apelat la traderi internaționali pentru depozitare în România.
Explicația este simplă: din motive care țin probabil și de elemente de geopolitică, s-a încurajat interconectarea și implicit dependența Republicii Moldova de Ucraina.
Astfel, Republica Moldova a achiziționat la începutul lui noiembrie 5,6 de milioane de metri cubi de gaze, prin punctul de livrare Budnice (Slovacia- Ucraina), de pe piața vestică, renunțând la piața românească, dar și la depozitarea gazelor respective în România.
Vicepremierul moldovean Andrei Spînu anunța mișcarea ca pe o mare victorie. În fapt, e o creștere a dependenței situației energetice a Republicii Moldova de crizele din Ucraina. Iar explicația este simplă: orice agravare a situației din Ucraina va duce la agravarea situației din neutra Moldovă și....la reacții internaționale.