Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

"Neutralitatea menține pacea în Republica Moldova"

Corneliu Ciurea politolog :"Neutralitatea este un punct nevralgic pentru politica noastră de securitate. Ea trebuie menținută, apărată de toți politicienii din țară"
Sputnik
Analistul politic Corneliu Ciurea a declarat pentru Agenția Sputnik Moldova că la moment țara noastră păstrează pacea grație neutralității. În caz contrar, ar fi fost atrasă în tabăra unor state care la moment se află în conflict.
"Neutralitatea este un punct nevralgic pentru securitatea Republicii Moldova. Ea trebui menținută, apărată de toți politicienii din țară, ea în fond menține pacea în țară. Astfel, am anunțat că nu avem intenții agresive, de a nu intra în alianțe militare", a spus analistul.
În același timp, politologul a lăsat să se înțeleagă că și în acest context există riscuri de escaladare a situației.
"Neutralitatea nu este suficientă pentru a garanta pacea în lume. Este o condiție minimă necesară. Trebuie să fie puse în aplicare și alte instrumente pentru consolidarea securității, nu poate fi exclusă modernizarea armatei. Dar dacă vom renunța la neutralitate cu siguranță vom deveni vulnerabili în fața unor state. Trebuie să evităm un asemenea deznodământ", a declarat Ciurea.