Coronavirus

Savanții germani spun că au dovedit originea de laborator a SARS-CoV-2

Postul german de televiziune N-tv anunță că un grup de trei oameni de știință din Germania a găsit dovezi ale originii de laborator a coronavirusului.
Sputnik
CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Potrivit cercetării științifice, 99,9 la sută din coronavirus este o copie artificială a unui virus natural, a spus unul dintre autorii studiului, Valentin Bruttel.
„Combinat cu alte dovezi moleculare, rezultatele noastre indică faptul că acest virus este 99,9% creat de om, probabil o copie manipulată a unui virus natural”, a spus el, fiind citat de RIA Novosti.
Oamenii de știință susțin că în acest fel au găsit dovezi ale originii de laborator a virusului. Ei au publicat concluziile ca un preprint care nu a trecut încă prin procesul de evaluare inter pares (evaluare colegială, recenzie colegială, recenzare colegială). În articolul lor, ei susțin că SARS-CoV-2 este un virus modificat genetic în mod deliberat.
După cum a explicat omul de știință, metodele care se presupune că au fost folosite pentru a crea SARS-CoV-2 sunt, de asemenea, folosite într-un mod foarte similar de laboratoarele individuale pentru a produce viruși sintetici. Bruttel spune că folosește și el aceste metode în munca sa de zi cu zi, dar pentru a dezvolta medicamente pe bază de proteine ​​„complet inofensive” pentru a trata bolile autoimune.
Potrivit oamenilor de știință, ei au găsit un fel de „amprentă” în genomul SARS-CoV-2. Acesta este un model repetat în mod regulat în genomul virusului, a explicat Bruttel. Laboratoarele care modifică genetic virușii ARN, cum ar fi SARS-CoV-2, asamblează mai întâi material genetic din blocuri individuale ale ADN-ului, a spus el. Tiparele caracteristice rămân în apropierea joncțiunilor acestor „blocuri de construcție”.
Bruttel și colegii săi au comparat genomul unor viruși cunoscuți creați artificial și cei naturali. După cum a explicat omul de știință, în locurile naturale de recunoaștere sunt distribuite destul de aleatoriu, iar în cele create artificial apar întotdeauna într-un anumit model.
„Acest model se găsește și în SARS-CoV-2, dar nu și în virușii strâns înrudiți”, a explicat omul de știință.
El a clarificat că, conform rezultatelor preliminare, probabilitatea ca evoluția naturală să creeze accidental acest tipar nu este mai mare de una la o sută și, probabil, mult mai mică.
Anterior, comisia pentru coronavirus a revistei medicale britanice Lancet a publicat un raport bazat pe doi ani de muncă, în care declara că nu exclude originea de laborator a acestui virus. În legătură cu publicarea studiului, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că continuă să caute sursa de origine a virusului SARS-CoV-2.
Numărul deceselor provocate de coronavirus depășește 6,5 milioane