Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Fost ministru: "Ieșirea din CSI ar fi o bombă cu ceas invers"

Vasile Tarlev: "Discuția în jurul statutului de țară membră în CSI este o provocare. Avem peste 70 de acorduri semnate în cadrul acestei organizații. Avem o șansă de la Dumnezeu ca să fim candidați la integrarea în UE, să fim neutri și în același timp să fim în CSI".
Sputnik
La începutul acestui an, președintele țării, Maia Sandu, a declarat că Republica Moldova va renunța la statutul de țară membră al Comunității Statelor Independente, atunci când va avansa suficient de mult pe calea eurointegrării. Astfel de ipoteze continuă să apară tot mai des în spațiul public prin intermediul unor analiști care susțin politica Partidului Acțiune și Solidaritate, inclusiv ca urmare a agravării crizei energetice din țară. Fostul premier Vasile Tarlev, într-un interviu oferit pentru Agenția Sputnik Moldova, a declarat că este de o altă părere.
"Este o discuție inutilă. CSI rămâne o piață de bază pentru produsele noastre și sursă de import a resurselor energetice. Toți cei care discută despre ieșirea Republicii Moldova din CSI sunt dușmani ai statului nostru, răufăcători și trebui pedepsiți conform legii", a declarat Tarlev.
Începând cu luna martie, atât președintele Maia Sandu, cât și șeful executivului, Natalia Gavrilița, nu au participat la nicio ședință organizată de CSI. Republica Moldova a stopat orice activitate în cadrul structurilor acestei organizații. Vasile Tarlev consideră că o posibilă retragere din CSI va agrava și mai mult situația economică și socială din țară.
"Ieșirea din CSI este ca o bombă cu ceas invers. Statutul de stat candidat la aderarea în UE, neutralitatea și menținerea poziției de membru CSI, ar trebui să le păstrăm ca pe niște lucruri sfinte", a mai spus Tarlev.
Potrivit datelor statistice, în ultimii ani ponderea exportul de mere moldovenești în CSI a fost de 99%, struguri proaspeți - aproximativ 50%, caise, cireșe, piersici, prune - aproximativ 60%, fructe uscate - aproximativ 40%, conserve de legume - 70%, cofetărie și vin de struguri - aproximativ 30%, băuturi alcoolice tari - 50%.