Expertul în domeniul energetic, Andrei Damașcan a declarat pentru Agenția Sputnik Moldova că siguranța energetică depinde de relațiile Executivului cu Gazprom. Alternative de a procura energiei electrică și gaze există, dar presupun costuri și riscuri mari
“România nu are cantități mari de energie electrică ieftină. În plus, are și anumite limite de export în afara comunității. În cazul în care Centrala termoelectrică de la Cuciurgan va sista exportul de energie electrică către Republica Moldova, am putea avea mari probleme cu asigurarea populației cu energie. Nu toate rețelele de distribuție pot primi energia importată din România și, în primul rând, cele din Chișinău”.
De menționat că prețul la energia electrică s-a majorat de trei ori în acest an și a depășit deja 3 lei pentru 1 kwh. Un număr foarte mic de consumatori din zonele urbane își va putea acoperi facturile la energie și gaze. În cazul în care Gazprom ar decide să ajute anumite regiuni, ar putea să o facă din punct de vedere tehnic.
“Dacă Gazprom va dori să facă un gest de prietenie pentru găgăuzi și să ofere gaze naturale cu alte prețuri, o pot face tehnic prin conducta Turkish Stream. Dar toate deciziile Executivului sunt luate sub presiunea UE. Ar putea apărea întrebări de ce anume prin Bulgaria trebuie transportate gazele și multe altele. Unica soluție reală este să respectăm contractul cu Gazprom", a declarat Damașcan.