CHIȘINĂU, 12 oct – Sputnik. Tranzitul de gaz prin conducta Nord Stream, care este avariată, poate fi transferat prin Mării Negre și Turcia. Acest lucru a fost declarat de președintele rus Vladimir Putin la forumul Săptămâna Energetică Rusă, relatează RIA Novosti.
„Volumul de tranzit de gaze care a fost pierdut prin Nord Stream, de-a lungul fundului Mării Baltice, l-am putea muta și în regiunea Mării Negre și astfel să creăm principalele rute de aprovizionare cu combustibilul nostru, gazul nostru natural către Europa prin Turcia, creând în Turcia cel mai mare hub de gaze pentru Europa, dacă, desigur, partenerii noștri sunt interesați de acest lucru”, a spus liderul rus.
El a menționat că o astfel de soluție este fezabilă din punct de vedere economic și nivelul de siguranță pe această rută este mult mai ridicat.
În același timp, Rusia este gata să reia livrările către Europa pe segmentul funcțional al Nord Stream.
"Mingea, după cum se spune, este pe partea de teren a Uniunii Europene. Dacă vor, lăsați-i să deschidă robinetul și gata. Nu restricționăm pe nimeni în nimic, inclusiv suntem gata să furnizăm volume suplimentare în perioada toamnă-iarnă”, a spus Putin.
El a mai precizat că segmentele avariate ale Nord Stream ar putea fi reparate, dar acest lucru ar avea sens doar dacă conductele ar fi exploatate în continuare și în siguranță.
Putin a subliniat că astăzi economia mondială și complexul de combustibil și energie se confruntă cu o criză acută, cauzată, printre altele, de „acțiuni subversive deschise ale unor jucători individuali pe piață”, care, uneori, pur și simplu, distrug infrastructura concurenților.
El a numit accidentul de la Nord Stream un act de terorism internațional, al cărui scop este subminarea securității energetice a întregului continent.
„Toate faptele au fost dovedite și documentate, iar ideologii, clienții acestor crime sunt beneficiarii lor finali, beneficiarii sunt cei care beneficiază de instabilitate și conflicte”, a spus Putin.
El a subliniat că Rusia își îndeplinește întotdeauna obligațiile și prin asta se deosebește de țările occidentale. El a dat exemplu Statele Unite ale Americii - când tancurile (navele transportatoare de gaz – n.n.) americane care transportau GNL în Europa s-au întors la jumătatea drumului și și-au schimbat destinația deoarece vânzătorilor li s-a oferit un preț mai mare în altă parte.
Săptămâna Energiei Ruse are loc la Moscova în perioada 12-14 octombrie. RIA Novosti acționează ca partener de informare al forumului.