Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Istoria Chișinăului rămâne pentru mulți încă necunoscută

Ion Ștefăniță, fost consilier municipal: "Îmi doresc ca fiecare citadin să cunoască cu adevărat istoria Chișinăului, al acelui târg, sat, asta dacă vrem să îmbrăcăm haina secolului XXI urbană".
Sputnik
În ajunul Zilei Orașului Chișinău, urbanistul Ion Ștefăniță, care este și fost consilier municipal, a venit cu un mesaj prin intermediul Agenției Sputnik Moldova către toți cetățenii. Realizatorul mai multor proiecte în municipiul Chișinău consideră că fiecare perioadă a acestei urbe a fost una importantă pentru dezvoltarea orașului.
"Chișinăul are o istorie foarte interesantă în secolul XIX, care are un specific deosebit. Îmi este interesantă și perioada interbelică, dar și perioada sovietică. Să nu uităm și de perioada post sovietică, care a adus o nouă abordare și să încurajăm dezvoltatorii de astăzi care au intenții bune", susține Ștefăniță.
Chișinăul a fost menționat pentru prima dată în 1436. A primit statutul de oraș în 1818, în 1873 a devenit centrul provinciei Basarabia, în 1940 a devenit capitala RSSM, în 1991 a devenit capitala Republicii Moldova. Totodată, arhitectura centrului s-a format după anexarea Basarabiei la Rusia. În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, fondul de locuințe al orașului a fost distrus în proporție de 70%.
"Trebuie să ținem cont de istorie și să ne creăm confortul acasă, măturând, construit, dezvoltând municipalitatea. Le doresc tuturor o sărbătoare fericită", afirmă Ștefăniță.
Chișinăul a primit statutul de oraș, făcând parte din Imperiul Rus. Ziua Orașului din Chișinău cade pe 14 octombrie, ziua sărbătorii ortodoxe Acoperământul Maicii Domnului.