Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

"Guvernul nu mai controlează criza energetică"

Victor Stepaniuc, ex vicepremier: "Proiectul Guvernului de a trece la învățământul online pentru a amortiza impactul negativ al crizei energetice demonstrează că actuala conducere încearcă să pună cheltuielile pe spatele familiilor și a pedagogilor"
Sputnik
Învățământul online ar putea fi introdus cât de curând în condițiile în care Guvernul vorbește tot mai des despre reducerea cheltuielilor la energie și posibilitatea ca Gazprom să sisteze livrările de gaze. Fostul vicepremier Victor Stepaniuc a comentat impactul unei asemenea decizii pentru Agenția Sputnik Moldova.
De menționat că experiența studiilor online în timpul pandemiei de Covid-19 a arătat o scădere bruscă a calității cunoștințelor. Acest lucru este confirmat de rezultatele examenelor și testelor de stat din școli și universități, care au avut loc în 2022.
“Guvernul trebuie să se dezică de această decizie. Calitatea studiilor va scădea, iar părinții și profesorii vor suferi. Pedagogii nu vor fi remunerați, iar unul dintre părinți ar trebui practic să renunțe la un post de serviciu”.
În 2022, doar 65,4% dintre studenți au reușit să susțină examenele pentru bacalaureat (în 2021 - 73%). În Moldova se constată o scădere a tinerilor care doresc să facă studii superioare în țară: la 10 000 de locuitori avem doar 23 de studenți universitari și 6 studenți ai școlilor secundare profesionale. Aceasta este cea mai mică rată din țările CSI, oricare dintre țările UE și majoritatea țărilor dezvoltate și în curs de dezvoltare ale lumii, anunță specialiștii.
"Calitatea studiilor va fi în scădere și mai mare dacă vom avea din nou învățământ online. Profesorii nu primesc bani suplimentari pentru orele online, care sunt cu mult mai multe, iar lipsa elevilor în clasă înseamnă imposibilitatea pedagogilor de a controla anumite procese", a declarat Victor Stepaniuc.
Guvernul intenționează să oprească iluminatul stradal noaptea (de la ora 23:00) și să scadă temperatura încălzirii centrale cu 10%. Opoziția susține alte idei. Spre exemplu Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a propus modificarea programului școlar: trecerea învățământului la "perioada de șase zile", și extinderea sărbătorilor de iarnă - din 22 decembrie până la sfârșit de februarie.