Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

La Chișinău se desfășoară Ziua Națională a Vinului

Aproximativ 90 de producători de vinuri din întreaga țară s-au reunit pentru a-și prezenta realizările din ultimii ani.
Sputnik
CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Moldovenii și turiștii străini sunt așteptați, pe 1-2 octombrie, la Ziua Națională a Vinului. După o pauză determinată de criza pandemică, evenimentul a revenit în Piața Marii Adunări Naționale și se desfășoară cu sloganul „Vinul meu aduce pace, Ura-n dragoste preface”.
Vizitatorii vor avea prilejul să ia parte la degustări, master-class-uri, ateliere de meșteșugărit, precum și să se bucure de un program de zile mari cu participarea celor mai îndrăgiți artiști din țară.
La eveniment a participat și președintele țării, Maia Sandu. Ea a spus că în Moldova sunt „un sfert de milion” de vinificatori și că le admiră munca.
Festivalul Vinului din Moldova, ulterior denumit oficial Ziua Naţională a Vinului s-a desfăşurat pentru prima dată în 2002. Tradițional, evenimentul are loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și la vinăriile din ţară, în primul week-end din luna octombrie, după recoltarea strugurilor.
Scopul manifestării constă în promovarea și consolidarea imaginii țării noastre ca un important stat vitivinicol, asigurarea suportului pentru dezvoltarea sectorului, cunoașterea produselor vinicole, facilitarea procesului de includere a Moldovei în traseele internaționale turistice ale vinului, atragerea investitorilor și turiștilor, sporirea consumului intern de băuturi de înaltă calitate, familiarizarea cu obiceiurile, cultura și tradițiile populare.
În context, e de menționat că peste 2% din plantațiile de viță-de-vie din lume sunt cultivate în R. Moldova. Ea se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind al 13-lea exportator de pe glob. Industria vitivinicolă este una dintre ramurile-cheie ale economiei ţării noastre, care asigură de-a lungul anilor o pondere în PIB de cca 2 la sută și un venit de aproximativ 9% din totalul exporturilor. În 2019 sectorul a exportat producție de peste 200 de milioane de euro.
Vinurile moldoveneşti sunt importate de circa 70 de ţări din diferite colţuri ale lumii.
Internațional
Exerciţii NATO cu muniţie reală în zona Babadag – Tulcea