CHIȘINĂU, 13 sept – Sputnik. Consiliul Permanent al CSTO și-a exprimat îngrijorarea extremă cu privire la situația de la granița dintre Armenia și Azerbaidjan și a examinat propunerile privind punerea în aplicare a mecanismelor de reglementare a CSTO, a declarat purtătorul de cuvânt al organizației, Vladimir Zainetdinov.
„Pe 13 septembrie, la inițiativa părții armene, a avut loc ședința de urgență a Consiliului Permanent al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, cu participarea conducerii secretariatului CSTO și a șefului centrului de comandă comun, general-colonelul Anatoli Sidorov”, le-a spus Zainetdinov jurnaliștilor.
Președintele ședinței, Reprezentantul Permanent și Plenipotențiar al Armeniei pe lângă CSTO, Viktor Biiagov, și-a informat colegii despre evoluția situației în anumite zone ale graniței dintre Armenia și Azerbaidjan și a comunicat despre apelul în acest sens al prim-ministrului armean Nikol Pașinian către membrii Consiliului de Securitate Colectivă al OTSC.
„Membrii consiliului și-au exprimat îngrijorare extremă în legătură cu situația actuală și au examinat propuneri privind posibila activare a mecanismelor CSTO pentru soluționarea situației”, a adăugat purtătorul de cuvânt al CSTO.
În noaptea de 13 septembrie au izbucnit luptele la granița armeano-azerbaidjană, părțile se acuză reciproc de acutizarea situației. Erevanul a declarat că armata azeră a atacat teritoriul Armeniei, cu utilizarea artileriei și dronelor. Au fost bombardate zonele de frontieră - regiunile Gegharkunik, Vayots Dzor, Syunik (leagă Armenia de Iran). Aceste teritorii nu au atribuție la Karabah.
Baku a declarat că armata armeană a tras asupra pozițiilor trupelor azere de la graniță, a avut loc o ciocnire. Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a acuzat Armenia că intenționează să perturbe procesul de pace.
Ambele părți au anunțat pierderi în rândul militarilor.
Spre dimineață, părțile au convenit asupra încetării focului. După cum a declarat pentru RIA Novosti șeful Comitetului pentru Afaceri Internaționale al Consiliului Federației, Grigori Karasin, armistițiu la granița dintre Armenia și Azerbaidjan a fost obținut datorită eforturilor Rusiei, inclusiv după o convorbire între președintele Rusiei, Vladimir Putin, și prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan, și activității Ministerului rus de Externe. Potrivit senatorului, urmează o muncă intensă, deoarece Erevanul s-a adresat către .