Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

În marea Britanie vor apărea ”bănci de căldură”

Consiliile din Marea Britanie iau în calcul organizarea de „bănci de căldură” publice pentru locuitorii care nu vor putea să-și plătească facturile la energia electrică în iarna viitoare, potrivit Daily Telegraph.
Sputnik
BUCUREŞTI, 2 sept – Sputnik, Doina Crainic. Ideea cu privire la locurile de încălzire publice este susținută de municipalitățile din Birmingham, Bristol, Dundee, Glasgow și Aberdeen. Potrivit inițiativei, centrele publice sau bibliotecile ar putea deveni locuri de încălzire, potrivit Sputnik News.

„Menținerea încălzirii va fi o provocare uriașă pentru atât de mulți oameni, în contextul în care prețul utilizării căldurii domestice a crescut progresiv. Fie că este vorba de centre comunitare locale, de locașuri de cult sau de biblioteci, dorim să ajutăm oamenii să găsească locuri unde vor fi bineveniți, (unde se vor putea încălzi) gratuit”, a declarat Cllr John Cotton, membru al cabinetului la Autoritatea locală condusă de laburişti din Birmingham, citat de Telegraph.

Măsura vine după ce autoritățile locale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea prețurilor la energie.
Se aşteaptă ca, în octombrie, factura medie a unei gospodării britanice să ajungă la 3.500 de lire sterline.
Anterior, Ofgem, autoritatea de reglementare a energiei din Marea Britanie, a anunțat o creștere cu 80 % a plafonului de prețuri la energie, ajungând până la o medie de 3.549 lire sterline pe an, începând cu 1 octombrie, din cauza creșterii prețurilor globale la energie. De la ultima sa revizuire în aprilie, plafonul de prețuri la energie a fost de 1.971 de lire sterline. În octombrie 2021, plafonul de preț a fost de 1.277 lire sterline. Jonathan Brearley, directorul executiv al Ofgem, a avertizat că prețurile la energie vor continua să crească și a solicitat viitorului prim-ministru al țării să abordeze problema.
Internațional
Johnson le-a prezis britanicilor o iarnă grea și facturi enorme la energia electrică
După ce Rusia a lansat operațiunea sa militară în Ucraina în februarie 2022, iar Bruxellesul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, situația energetică în Europa s-a deteriorat considerabil.
Conducta Nord Stream 1, care este principala rută de alimentare cu gaze către Europa, funcționează la 40 % din capacitatea sa de la mijlocul lunii iunie. Gigantul energetic rus ”Gazprom” a atribuit situația întârzierii întoarcerii turbinei Siemens din Canada, unde a fost trimisă pentru reparații, întârziere cauzată de sancțiunile occidentale.