CHIȘINAU, 24 august - Sputnik. Ceremonia de depunere a florilor de la memorialul „Eternitate”, prilejuită de împlinirii a 78 de ani de la operațiunea Iași-Chișinău, a avut loc miercuri la Chișinău.
La eveniment au participat ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov, președintele Comitetului Național de Coordonare „Pobeda” Alexei Petrovici, deputați ai Partidului Socialiștilor, persoane publice și simpli cetățeni.
„Astăzi marcăm cu toții 78 de ani de la eliberarea republicii de cotropitorii germano-fasciști. (...) Și faptul că în această dimineață oamenii vin și își amintesc de eroismul strămoșilor lor, iar acestea într-adevăr sunt evenimente cu totul eroice, care și-au adus contribuția la istoria actuală a Republicii Moldova, aceasta vorbește despre faptul că oamenii nu au dat uitării acele eforturi, acele sacrificii care au fost puse pe altarul libertății”, a declarat Oleg Vasnețov.
Eliberarea Chișinăului de cotropitorii fasciști a fost unul dintre cele mai semnificative evenimente ale celui de-al Doilea Război Mondial, care a influențat covârșitor cursul de mai departe al acestuia. Operațiunea Iași-Chișinău a început pe 20 august. Către sfârșitul celei de-a doua zile de luptă, trupele sovietice au zdrobit apărarea inamicului și au înaintat în adâncul Moldovei. Iar trupele armatei a 5-a a generalul-locotenentului Nikolai Berzarin au intrat în Chișinău pe 23 august. În cursul luptelor, batalionul căpitanului Aleksandr Belski a pătruns primul în centrul orașului și în seara zilei de 23 august a arborat steagul roșu pe ruinele unei clădiri de la intersecția actualelor străzi Ștefan cel. Mare si Mitropolitul Banulescu-Bodoni. Către 24 august 1944, trupele germane au părăsit definitiv Chișinăul, orașul a fost eliberat.
În perioada de ocupație a Moldovei, naziștii au ucis 64 de mii de oameni, peste 47 de mii au fost duși în sclavie, 207 mii de locuitori pașnici au fost torturați și schingiuiți.
În Armata Roșie au luptat aproximativ 400 de mii de originari din Moldova, faptele de eroism a 250 de mii dintre ei au fost menționate cu distincții, 19 oameni au devenit Eroi ai Uniunii Sovietice.