CHIȘINĂU, 19 aug - Sputnik. Ministerul de Externe de la Moscova afirmă că contactele aliaților în cadrul Organizație Tratatului de Securitate Colectivă cu țări neprietenoase nu ar trebui să fie în detrimentul Rusiei.
Relațiile aliaților Rusiei din cadrul Organizație Tratatului de Securitate Colectivă cu țările neprietenoase nu ar trebui să dăuneze parteneriatului strategic cu Moscova, a declarat Ivan Neceaev, director adjunct al departamentului de informare și presă al Ministerului rus de Externe, care a comentat începerea exercițiilor militare la Dușanbe (Tadjikistan) sub egida Statelor Unite.
„Pornim de la faptul că relațiile cu țări neprietenoase Rusiei nu ar trebui să prejudicieze parteneriatul strategic cu țara noastră, să contrazică obligațiile care decurg din acordurile existente ale asociațiilor generale, inclusiv Organizația Tratatului de Securitate Colectivă și Uniunea Economică Eurasiatică, CSI și Organizația de Cooperare de la Shanghai”, a spus diplomatul rus, fiind citat de RIA Novosti.
Pe 11 august, la Dușanbe, au început exercițiile militare „Cooperare regională – 22”, organizate de Comandamentul Central al SUA. Acestea se vor desfășura până pe 20 august.
„Cooperarea regională” este un exercițiu anual care vizează consolidarea operațiunilor multinaționale pentru asigurarea stabilității, combaterea terorismului, precum și dezvoltarea cooperării și a capacităților comune ale statelor din Asia Centrală și de Sud, Statele Unite și alte țări participante. Dușanbe și Washington intenționează să organizeze o componentă de exerciții bilaterale de cinci zile pe terenul de antrenament militar Fakhrabad.
În 1992, Tratatul de Securitate Colectivă a fost semnat de șefii a șase state membre CSI: Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan.
În septembrie 1993, Azerbaidjanul i s-a alăturat, în decembrie același an – și Georgia și Belarus. În aprilie 1999, Protocolul privind extinderea Tratatului de Securitate Colectivă a fost semnat de șase țări (cu excepția Azerbaidjanului, Georgiei și Uzbekistanului).
La 14 mai 2002, a fost înființată Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, din care fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan. În iunie 2006, Uzbekistan s-a alăturat asociației, dar în decembrie 2012 și-a suspendat calitatea de membru.