În mai, a avut îndrăzneala să facă un asemenea pas conducerea lituaniană, iar săptămâna trecută - vecinii lor de la Riga, scrie David Narmania într-un editorial pentru RIA Novosti.
În același timp, establishment-ul american pare să ia serios în calcul un astfel de scenariu: rezoluția respectivă a fost deja adoptată de Senatul SUA, însă administrația Biden nu se grăbește deocamdată să o susțină. În particular, potrivit presei, se opune secretarul de stat Anthony Blinken.
Motivele sunt clare: un asemenea pas nu numai că ar obliga Washingtonul să impună sancțiuni împotriva propriilor aliați, care continuă, într-o măsură mai mare sau mai mică, să facă comerț cu Kremlinul, dar și ar pune cruce pe orice fel de relații cu Moscova, care și așa parcurg poate cea mai proastă perioadă din istorie - cel puţin de la criza din Caraibe.
Kremlinul a declarat deja că un astfel de pas va schimba radical starea de lucruri, iar reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a subliniat că dacă Congresul va adopta rezoluția respectivă, atunci putem uita de existența relațiilor între cele două țări.
Afirmațiile deșarte ale politicienilor americani nu ar trebui să inducă în eroare. Washingtonul amenință cu statutul de sponsor al terorismului de parcă ar fi o anatema, deși chiar SUA au susținut pe bandă rulantă tot felul de radicali în toate conflictele: Afganistan, Cecenia, Irak, Libia, Siria - în toate aceste ciocniri, cei care în societatea democratică sunt de obicei stigmatizați și persecutați la modul declarativ, au beneficiat de ajutorul Occidentului - fie că a fost vorba de bani sau livrarea de armamente.
Însă astăzi autoritățile americane au adus complicitatea la terorism la un nou nivel, făcând din Ucraina un stat-kamikaze în toată puterea cuvântului.
Judecați și dumneavoastră: așa-numitul președinte Zelenski declară deschis că trupele ucrainene vor continua să aplice lovituri asupra centralei nucleare din Zaporijie, deoarece acolo sunt staționate unități rusești - și îl doare-n cot că astfel de acțiuni pot duce la un dezastru ecologic. Cum să nu remarcăm aici râvna de invidiat pentru teritoriile pe care Kievul le consideră ale sale, ca să nu mai vorbim de oameni.
În același timp, nici un fel de precizie nu poate fi o justificare pentru asemenea bombardamente: după atacul de duminică, schije și un motor de rachetă au căzut la 400 de metri de blocul energetic în funcțiune. Iar precizia artileriștilor ucraineni, sincer vorbind, ridică semne de întrebare: Kramatorsk și Elenovka le lasă oamenilor sănătoși la minte două variante și, așa cum zicea Iosif Stalin, „ambele sunt mai rele” - fie acestea sunt erori monstruoase, fie sunt crime de război deliberate.
Pe acest fundal, și mai nesăbuite par acțiunile Forțelor Armate ale Ucrainei la Nikopol - Kievul a redislocat acolo un regiment separat al trupelor de protecție antiradiație, chimică și biologică, în număr de până la o mie de militari. Ministerul rus al Apărării consideră că aceasta vorbește despre faptul că se pune la cale o provocare. După cum a subliniat general-colonelul Mihail Mizințev, șeful Centrul Național de Management al Apărării Rusiei,orice astfel de acțiuni în zona ZNPP reprezintă o amenințare pentru siguranța nucleară a întregului continent. Ucraina se comportă literalmente ca un stat-kamikaze. În afară de aceasta, la începutul săptămânii s-a aflat și despre acțiunile diversioniștilor ucraineni în regiunea Kursk - ei au aruncat acolo în aer șase turnuri pentru liniile de transmisie a energiei, care vin de la centrala nucleară.
În același timp, FAU continuă să bombardeze Gorlovka: în urmă cu câteva zile sub focul artileriei a ajuns uzina ”Stirol”. Întreprinderea ca atare nu funcționează de fapt din 2014, însă pe teritoriul orașului se află locurile unde sunt îngropate deșeurile fabricii chimice locale.
În general, trupele ucrainene apropie prin toate acțiunile lor catastrofa ecologică. Dar lista crimelor acestora nu se oprește aici. Cât fac numai minele „Petală” pe care FAU le împrăștie în orașele Donbasului: acestea nu realizează nicio sarcină militară, scopul principal în acest caz este exterminarea populației civile.
În 1993, ziarul britanic The Independent a publicat un articol laudativ interesant: „Luptătorul antisovietic și-a îndreptat armata pe calea spre pace”. Din fotografia pe un sfert de pagină, Osama bin Laden îl privește zâmbind pe cititor: materialul este dedicat anume„faptelor sale eroice” din Afganistan.
După mai puțin de 30 de ani, presa occidentală are alți eroi: acum Vladimir Zelensky și soția sa se produc pe coperta Vogue, fotografiile fiind făcute chiar de Annie Leibovitz. Publicațiile diferă doar prin personaje, esența rămâne aceeași - Occidentul, sub conducerea SUA, continuă să susțină pe toate căile regimurile radicale, oferindu-le bani, arme și suport informațional în toate formele sale. Și în volume mult mai mari decât acum câteva zeci de ani.
După cum a menționat Vladimir Putin încă la începuturile carierei sale politice, Rusia va urmări teroriștii peste tot. Și cu siguranță nu intenționează să negocieze cu ei – este suficient procesul de la Minsk care, după cum recunoștea recent Petro Poroșenko, a avut din start scopul de a-i oferi Ucrainei posibilitatea să se pregătească de război, deoarece nimeni la Kiev nu planifica să-și îndeplinească obligațiunile asumate.
Totuși, pacea în Ucraina va veni cu siguranță. Doar că acolo nu vor mai fi nici Zelenski, nici arestovicii lui decorativi și fără sens, nici podoleacovi, kulebi și alți escroci care s-au jucat prea mult de-a politica mare.