„Va fi ori aducerea] în faţa curţii marţiale, ori o întoarcere la rolurile din emisiunile sale de comedie”, a declarat Medvedev jurnalistului rus Nadana Fridrikhson, atunci când a fost întrebat ce crede că se va întâmpla cu Zelenski.
Medvedev, care este acum șeful adjunct al Consiliului de Securitate Națională al Rusiei, l-a descris anterior pe Zelenski „un băiat nebărbierit care poartă o cămașă verde” și l-a comparat cu Adolf Hitler, după ce președintele ucrainean a îndemnat țările occidentale să-și închidă frontierele faţă de toţi cetăţenii ruși.
Înainte de a deveni președinte al Ucrainei, Zelenski era comediant și actor. Din 2015 până în 2019, el a jucat rolul unui profesor de istorie de liceu, care a devenit pe neașteptate președinte al Ucrainei, într-un serial TV numit „Slujitorul oamenilor”. După ce a intrat în politică, Zelenski și-a numit partidul după titlul serialului TV.
Rusia a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie, menţionând eșecul Kievului de a implementa acordurile de la Minsk, concepute pentru a oferi regiunilor Donețk și Lugansk statut special în statul ucrainean. Protocoalele, intermediare de Germania și Franța, au fost semnate pentru prima dată în 2014. Fostul președinte ucrainean Piotr Poroşenko a recunoscut de atunci că obiectivul principal al Kievului a fost să se folosească de încetarea focului pentru a câştiga timp și „a crea forțe armate puternice”.
În februarie 2022, Kremlinul a recunoscut republicile din Donbass ca state independente și a cerut ca Ucraina să se declare oficial o țară neutră care nu se va alătura niciodată vreunui bloc militar occidental. Kievul insistă că ofensiva rusă a fost complet neprovocată.