E vorba despre rachete hipersonice, avioane de vânătoare de generația a cincea, UAV-uri de recunoaștere și atac și drone kamikaze, tehnică blindată, sisteme de luptă radioelectronică, complexe laser, electromagnetice, robotizate și altele.
Din primele zile ale operațiunii speciale în Ucraina, trupele ruse utilizează cele mai noi modele de armament pentru distrugerea tehnicii de luptă, a pozițiilor și arsenalelor Forțelor Armate ale Ucrainei (FAU). Dominația tehnologică a Federației Ruse în teatrul european al acțiunilor militare permite nimicirea eficientă a efectivului și mijloacelor inamicului, inclusiv tehnica de luptă modernă din livrările SUA și NATO.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, până la 3 august au fost nimicite 406 avioane și elicoptere, 1669 de drone, 361 de sisteme de apărare antiaeriană, 782 de sisteme MLRS, 3242 tunuri de artilerie, peste 4230 de tancuri și vehicule blindate ale FAU. Fără a mai lua în calcul sutele de baze și obiective „demilitarizate” în spatele operațional al frontului, în regiunile centrale și vestice ale Ucrainei.
Utilizarea pentru prima dată în luptă a zeci de modele ale celor mai noi armamente în timpul operațiunii speciale a demonstrat un decalaj tehnologic uriaș între Rusia și Occidentul colectiv, superioritatea militară în aproape toate domeniile (aer, mare, uscat). Este dificil de sistematizat întreaga experiență, Ministerul Apărării al Federației Ruse nu publică toate informațiile. Astăzi putem scoate în evidență unele dintre cele mai pregnante produse ale industriei ruse de apărare.
”Kinjalul” irezistibil
Prima utilizare în luptă a rachetei hipersonice ”Kinjal” cu bazare aeriană a fost poate cel mai notabil eveniment din ultimele 160 de zile ale operațiunii speciale.
Dintr-o singură lovitură, pe 18 martie a fost distrus un mare arsenal subteran al FAU în zona muntoasă a regiunii Ivano-Frankivsk, lângă satul Deleatin. În perioada sovietică, aici se afla una dintre cele 13 baze centrale de depozitare a focoaselor nucleare strategice. „Kinjalul” supersonic a spart cu ușurință apărarea antinucleară și a distrus sistemul de tuneluri săpat în stratul muntos împreună cu muniția de rachetă și artilerie (inclusiv cele furnizate de SUA și NATO).
În acea zi, Rusia a pus Occidentul în fața unei probleme de nesoluționat. Washington și Bruxelles au putut vedea utilizarea în luptă a unei rachete puternice (cu o rază de acțiune de până la 2000 km) care este de neoprit, „avertismentul lui Putin pentru NATO”.
Ulterior, americanii au numărat șapte fapte de utilizare a „Kinjalului” asupra obiectivelor strategice ale Forțelor Armate ale Ucrainei și încă mult timp au dezgropat fragmente de rachete în punctele de utilizare în luptă, încercând să dezvăluie secretele hipersunetului rusesc.
Cerul fierbinte: avioane și drone
Spațiul aerian al Ucrainei, înțesat de radiațiile electromagnetice ostile ale avioanelor de recunoaștere, radarelor terestre și aparatelor spațiale ale NATO, a devenit un câmp fierbinte de confruntare tehnologică pentru avionul de luptă rusesc de a cincea generație Su-57.
Acest avion stealth este capabilă să transporte până la 10 tone de muniție la bord la viteză de croazieră supersonică de 2400 km/h (raza de luptă - 5500 km). Complexul de armament include 15 tipuri de cele mai noi rachete ”aer-aer” și ”aer-sol”, inclusiv hipersonicul ”Kinjal”.
Su-57 detectează țintele aeriene și terestre la o distanță de până la 400 km, dispune de inteligență artificială și capacitate de folosire omnidirecțională, pe mai multe canale a armelor, inclusiv rachete de precizie cu rază lungă de acțiune. În cadrul operațiunii speciale, patru avioane de luptă Su-57 acționează într-o singură rețea informațională tactică și soluționează eficient problema demilitarizării Ucrainei.
În timpul operațiunii militare speciale pentru prima dată au îndeplinit misiuni de luptă dronele ușoare rusești ”Lastocika” și ”Lancet-ul” modernizat, cu un focos de putere sporită. Aceste drone distrug eficient efectivul și tehnica blindată a FAU.
”Lastocika” transportă muniție adaptată pentru lovituri aeriene de 43 mm pentru lansatorul de grenade GM-94, cu masa de până la 280-350 de grame (peste o jumătate de duzină de modificări). Drona kamikaze „Lancet” cu un focos care cântărește până la 5 kg și cu un timp de zbor de până la 60 de minute este folosită pentru distrugerea infanteriei ucrainene în tranșee (case) și a tehnicii blindate în plantațiile forestiere cu muniție termobarică și cumulativă.
Acționează activ și UAV-ul de atac de altitudine medie „Inohodeț” („Orion”). La începutul lunii martie, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini filmate cu activitatea de luptă a „Inohodeț-ului” în Donbas, cu „muniții de aviație dirijate”. Drona poate „concura” cu aviația pilotată – realizează activități de recunoașteri, asigură desemnarea țintei, lansează lovituri precise asupra obiectivelor inamicului. Este capabilă să se afle în aer mai bine de 24 de ore și să ia la bord o încărcătură utilă de 300 kg. Plafonul este de 7500 m, viteză maximă de până la 200 km/h, rază de luptă 300 km.
Laserele de luptă și sistemele de luptă radioelectronică
Prin utilizarea sistemelor laser de noua generație în Ucraina, Rusia le-a amintit nemijlocit Statelor Unite și aliații lor despre pericolul escaladării proxy, a demonstrat capacitățile de a distruge instantaneu mijloacele de recunoaștere radioelectronice și optice costisitoare, în spațiul aerian și cosmic, inclusiv sateliții Pentagonului pe orbite îndepărtate.
De exemplu, complexul laser de luptă ”Zadira” a demonstrat cu succes capacitatea de a arde în cinci secunde o dronă inamică, la o distanță de 5 km. „Împușcătura” nu poate fi interceptată, nimicirea țintei este garantată.
Puterea mai cunoscutului complex ”Peresvet” permite să fie orbite cu impulsuri laser (scoase din funcțiune) sistemele de sateliți de recunoaștere ale inamicului la altitudini de până la 1500 km deasupra Pământului. Menționăm că SUA și NATO nu au analogi.
A debutat demn în timpul operațiunii speciale complexul de luptă radioelectronică ”Krasuha-S”, capabil să suprime toate tipurile de ținte aeriene, la orice altitudine și viteză, la o distanță de peste 300 km. Mijloacele software și hardware de luptă radioelectronică „blochează” canalele de dirijare radio a dronelor, electronica de bord ale avioanelor și elicopterelor inamice. Principalele ținte ale ”Krasuha-S” în timpul operațiunii speciale au fost avioanele de atac ucrainene Su-25, care încearcă permanent și fără succes, la altitudini extrem de mici, să găsească lacune în câmpul radar al grupării militare rusești.
În operațiunea specială sunt utilizate în mod activ cele mai noi „tunuri antidronă”. În iulie a avut loc prima utilizare în luptă a complexului LPD-801 în Donbas. În funcție de modul de funcționare și de caracteristicile dronei-țintă, raza de distrugere atinge 1500 m, în sectorul de suprimare 35 de grade. Complexul LPD-801 în formatul AK este comod în exploatare (lungime 97 cm, greutate fără baterie - 3,5 kg). Pentru suprimarea UAV-urilor Forțele Armate ale Ucrainei au fost acționate de asemenea sistemele electromagnetice portabile ”Stupor” - această armă este deosebit de eficientă pe distanță de vizualizare directă a țintei (aproximativ 2 km, în sectorul de 20 de grade). Producția de masă în serie a astfel de sisteme va permite în cel mai scurt timp „să fie coborâtă la sol” toată tehnica fără pilot a inamicului.
”Terminator” pe steroizi
Mașinile de luptă pentru sprijinul tancurilor (BMPT) „Terminator” au apărut în Donbas în luna mai și au făcut posibilă creșterea semnificativă a potențialului de atac al trupelor ruse, a dinamicii acțiunilor ofensive. Acest vehicul de luptă a trecut cu succes testele în Siria și a mers activ în dotarea trupelor în 2021.
„Terminator” este conceput pentru a proteja tancurile T-72, T-80, T-90, T-14, adică pentru distrugerea intensivă a tehnicii blindate în prima linie, a avioanelor, elicopterelor și dronelor de altitudine joasă, de asemenea, a mijloacelor antitanc și a echipajelor inamicului. BMPT se distinge prin capacitatea de a nimici tehnica blindată cu rachete ghidate ”Ataka” - la o distanță de până la 6 mii de metri, cu foc dintr-un tun de 30 mm - la o depărtare de 1,5 mii de metri.
Tunul automat ”Terminator” poate doborî țintele aeriene la o distanță de până la 2500 de metri, poate nimici efectivul la o distanță de până la 4 kilometri. Mitraliera dublă PKTM de 7,62 mm asigură o mare de foc (până la 2 mii de împușcături în 150 de secunde) la o depărtare de până la 3800 de metri.
Vehiculul este bine adaptat pentru lupta la distanță minimă: sistem de navigație GLONASS, blindaj combinat multistrat și protecția dinamică a noii generații de „Relikt” (echivalent blindajului de până la 1,1 mii mm). Sistemul automat de supraveghere asigură detectarea optică și acustică a radiației laser, adică țintirea inamicului.
”Terminatorul” poartă un modul nelocuit de armament teleghidat și cu rezervă de muniție într-o capsulă blindată. Motorul diesel V-92S2 are o capacitate de 1 mie de cai putere – pe potriva armamentului puternic. Nu întâmplător, publicația germană Stern a prognozat că ”Terminatorul” va deveni un bestseller de export al Rusiei.
Evident, lista noutăților privind armamentele rusești pe câmpurile operațiunii militare speciale nu este completă. Pe acest fundal, noile arme ale Occidentului în Ucraina - MLRS american HIMARS, obuzierele autopropulsate franceze CAESAR și Panzerhaubitze 2000 germane - demonstrează siguranță și eficacitate insuficiente, se uzează rapid, ies din funcțiune și sunt distruse de trupele rusești. Ca să nu mai vorbim de „legendarele” „Javelins” și „Stingers” americane sau dronele turcești „Bayraktar-TB2”, la care renunță acum chiar și Forțele Armate ale Ucrainei.