BUCUREȘTI, 21 iun – Sputnik. Mai mulți miniștri europeni au estimat, cu prilejul unei reuniuni la Luxemburg, că un acord al Celor 27 privind acordarea statutului de ţări candidate Ucrainei şi Republicii Moldova pare să se întrevadă marţi, cu două zile înainte de un summit european în cadrul căruia decizia trebuie să se ia în unanimitate.
Comisia Europeană a emis un aviz pozitiv vineri privind acordarea statutului de ţări candidate la aderare Ucrainei şi Republicii Moldova, care ar deschide calea unei aderări la finalul unui lung proces.
Ministrul luxemburghez al Afacerilor Externe, Jean Asselborn, spune că nu există nici o singură ţară căreia propunerea să-i pună probleme.
„Vom da dovadă de o mare unanimitate", a dat asigurări Asselborn.
Acesta a declarat că UE se pregăteşte să-i spună preşedintelui rus Vladimir Putin că "Ucraina face parte din Europa".
„O astfel de decizie "este importantă pentru Ucraina şi Moldova", a subliniat el.
Omologul său danez, Jeppe Kofod, a cărui ţară a emis rezerve asupra acestor candidaturi, a declarat că Copenhaga „susţine total acordarea acestui statut" celor două foste republici sovietice, transmite agerpres.ro.
Kofod a explicat că sunt multe obligaţii care trebuie îndeplinite de către cele două ţări în vederea unei aderări şi a dat asigurări că se va lucra în parteneriat cu ele pentru a reuşi.
„Un consens este pe cale să se întrunească", a spus şi francezul Clément Beaune, ministru delegat pentru Europa.
În opinia sa, discuţia privind extinderea "nu trebuie să pună sub semnul întrebării traiectoria europeană a Balcanilor occidentali", care se află încă în antecamera UE.
Joi dimineață, 23 iunie 2022, se vor întruni liderii Celor 27 cu cei dn Balcanii occidentali înainte de Consiliul European.
Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Albani sunt oficial candidate, în timp ce Bosnia și Kosovo sunt potențial candidate.
Luni, 20 iunie 2022, niciunul din ambasadorii Celor 27 nu s-a opus candidaturilor Kievului şi Chişinăului, potrivit mai multor surse diplomatice citate de AFP.
În ceea ce privește Republica Moldova, aceasta este aproape sigură că îi va fi acordat statutul de țară candidată, mai spun diplomații citați.
În schimb, Georgia trebuie să mai îndeplinească anumite condiții, în special să depășească blocajul politic din țară.
Potrivit avizului comisiei, Georgia, care de asemenea aspiră la aderarea la UE, trebuie să efectueze mai multe reforme înainte de a obţine statutul de ţară candidată.