Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agricultorii bat alarma: transnaționalele acaparează pământurile țării

Mai mult agricultori mici și mijlocii din țară, care fac parte din asociația lor profesională Forța Fermierilor, au protestat astăzi în 14 raioane din țară.
Sputnik
CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. În cadrul mitingului de protest din raionul Căușeni, președintele aceste asociații de fermieri, Alexandr Slusari, a anunțat că agricultorii mici și mijlocii din toată țara vor organiza un protest la nivelul întregii țări și se vor porni în marș cu tehnica agricolă spre Capitală, dacă revendicările lor nu vor fi satisfăcute de autorități.
“Astăzi noi am organizat acest protest în jumătate de țară. Forța Fermierilor a organizat proteste în 14 raioane. În unele fermierii au ieși la protest cu 30 de tractoare, în altele – cu 60 de tractoare, în altele cu 200 de tractoare. Dar acest protest nu a avut scopul în sine să fim foarte mulți, ci să batem alarma. Dacă semnalul nu va fi auzit, dacă nu vor ține cont de protestul nostru și de discuția care a avut loc ieri la Guvern, atunci următorul protest o să fie unul în alte locuri și în formă mai dură, și cu tehnica-n mișcare: fie blocarea drumurilor, fie cu un marș spre Chișinău”, a spus Alexand Slusari.
Amintim că fermierii solicită restituirea accizelor în valoarea deplină la motorina și compensarea parțială a costurilor fertilizantelor exclusiv pentru fermieri mici și mijlocii; majorarea subvențiilor pentru construcția depozitelor pentru păstrarea producției și pentru procesarea acestei, alocate doar la categoria nominalizată de agricultori; deblocarea exportului grâului în condițiile când jucătorii mari de pe piața cerealelor în ultima perioada au importat cantități mari de grâu din Ucraina și practic au paralizat piața internă; elaborarea unei noi strategiei privind securitatea alimentară a țării cu măsuri concrete privind demonopolizarea piețelor agroalimentare, acordării sprijinului consistent pentru producătorii agricoli mici și mijlocii, industrializarea agriculturii la scară mică și extinderea semnificativă a procurărilor producției agricole de către stat.
Alexandru Slusari a arătat că situația agricultorilor mici și mijlocii s-a înrăutățit mult în ultimul an.
“Într-un an motorina s-a scumpit cu 300 de procente, fertilizanții - cu 400 de procente, prețurile la piesele de schimb s-au dublat, la semințe- s-au dublat. Totul s-a scumpit. Da, sunt cauze obiective, noi înțelegem că nu guvernul a dorit să se întâmple asta. Dar în toate țările civilizate, unde noi tindem să mergem, la aceste scumpiri s-a reacționat”, a spus el, precizând că acest lucru nu se grăbesc să-l facă și autoritățile din Republica Moldova.
El ap precizat că principala problemă în calea fermierilor mici și mijlocii micilor sunt companiile transnaționale care, pur și simplu, îi strivesc pe agricultori. Iar odată cu ei – și satele din Republica Moldova.
“Statul trebuie să înțeleagă că voi sunteți ultima redută pentru satele noastre. Noi trebuie să efectuăm reforma de la moșier la fermier. Dacă noi nu schimbăm situația, în doi ani rămân 3-4 firme mari care au să acapareze toate pământurile, pe voi (agricultorii mici și mijlocii – n.n.) au să vă înlăture și o să lucrați ca brigadieri la Trans-Oil (grupul de companii care dețin controlul portului Giurgiulești și dețin monopolul pe piața exporturilor de cereale – n.n.), în cel mai bun caz. Dar cel mai grav este că mor satele. Că aceștia (monopoliștii) nu au nevoie de sate, ei au nevoie de producție ieftină, de cinci culturi, să fie exportată, să le fie returnat TVA și veniturile să meargă în offshore. Și ce se întâmplă în sate, că mor oamenii, că se distruge tot acolo, că este sau nu este biserică, că este sau nu grădiniță, școală – asta nu-i interesează pe ei. Nici chiar locurile de muncă nu-i interesează”, a spus Slusari.
Președintele Asociației Forța Fermierilor a insistat pe una dintre problemele de bază ale țării din acesta moment – acapararea terenurilor agricole de către companiile transnaționale – problemă pe care autoritățile se fac a nu o observa.
„Dacă trece Trans-Oil ca jatca, toți rămân fără lucru: ei vin cu tehnica lor, cu tractoriștii lor, dă Doamne să fie moldoveni, nu-i interesează pe ei altceva decât pământurile. Satele pe ei nu-i interesează. Sau noi curmăm această expansiune, acest atac murdar asupra satelor noastre, și statul aici ne ajută, sau agricultorii devin robi, robi la niște companii transnaționale, care sunt controlate de peste hotare de niște criminali”, a spus Alexandr Slusari.
Societate
Agricultorii nu cedează: Revendicările acestora rămân neschimbate