Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Concluziile Consiliului European: liderii UE se tem să nu rămână fără gazul rusesc

Reuniunea extraordinară a Consiliului European (30 și 31 mai 2022) a transmis concluziile sale între care se remarcă obstinația de a distruge economia europeană prin sancțiuni împotriva Rusiei.
Sputnik
BRUXELLES, 1 iun – Sputnik, Daniela Porovăț. Concluziile adoptate de Consiliul European în cadrul Reuniunii extraordinare din 30-31 mai au făcut referire în principal la Ucraina.
Astfel, la punctul I. 5, ”Consiliul European convine asupra faptului că cel de al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va acoperi țițeiul, precum și produsele petroliere livrate din Rusia către statele membre, cu o excepție temporară pentru țițeiul livrat prin conducte”. Excepțiile sunt însă importante, Ungaria salvându-și astfel economia.
Pe de altă parte, se arată în concluziile respective, ”Sprijinul din partea UE pentru reconstrucție va fi corelat cu punerea în aplicare a unor reforme și a unor măsuri de combatere a corupției care se înscriu pe traiectoria europeană a țării. Consiliul European invită Comisia să facă propuneri pe această bază”. Aceste condiționări ar trebui să le amintească românilor că UE dă cu o mână și ia cu două: în momentul în care Bruxelles-ul începe cu condițiile, țara respectivă nu mai face ce vrea ea, ci este la mâna comisarilor europeni.
Dar, până atunci, Consiliul European salută adoptarea recentei decizii a Consiliului de a spori sprijinul militar acordat Ucrainei în cadrul Instrumentului european pentru pace și salută adoptarea deciziei de suspendare a taxelor la import pentru toate exporturile ucrainene către Uniunea Europeană pentru o perioadă de un an.
În afară de Ucraina, Consiliul a mai prezentat concluzii pe tema securității alimentare, a securității și apărării și a energiei.

Nu vor să rămână fără gazul rusesc

Din acest ultim punct de vedere, liderii europeni nu vor să audă de sancțiuni la gazul rusesc, cel pe petrol fiiind deja prea mult pentru economiile europene.
Al şaselea pachet de sancţiuni "este un mare pas înainte. Şi cred că ar trebui să facem o pauză acum", a declarat prim-ministrul belgian Alexander de Croo la summit.
Mai mulţi lideri europeni au pledat pentru o "pauză" şi unii au exclus chiar adoptarea unei asemenea măsuri.
"Acest pachet, să-l punem mai întâi în practică (...). Gazul, este mult mai complicat. Este deci o etapă importantă. Să ne oprim aici pentru moment şi să vedem care este impactul", a explicat el. "Va trebui să vorbim despre un al şaptelea pachet de sancţiuni, pentru că situaţia nu se îmbunătăţeşte în Ucraina. Dar gazul e desigur mult mai dificil decât petrolul", a subliniat prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas.
"Gazul trebuie să facă parte din al şaptelea pachet, dar sunt şi realistă, cred că nu va face parte", a estimat ea. "Există o problemă tehnică care a fost rezolvată cu Viktor Orban. Cu gazul, e altceva. Prin urmare, embargoul pe gaz nu va fi în următorul pachet de sancţiuni", a subliniat cancelarul austriac, Karl Nehammer.
În 2021, Rusia a furnizat 30% din ţiţeiul şi 15% din produsele petroliere cumpărate de UE. Ea furnizează anual 150 de millarde de m³ de gaz, adică 40% din importurile UE.

Deciziile summit-ului

Charles Michel a anunțat pe twitter că la întâlnirea Consiliului European s-a ajuns la un acord, în noaptea de luni spre marți, pentru interzicerea a 75% din importul rusesc de petrol în țările Uniunii Europene.
„Sancțiunile vor afecta imediat 75% din importurile de petrol rusești. Și până la sfârșitul anului, 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis”, a anunțat președintele Consiliului European.
Totodată, Consiliul a luat și alte măsuri de tip sancțiune. Astfel, cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va fi exclusă din sistemul internațional de plăți Swift. Alte trei televiziuni rusești deținute de stat au fost interzise și s-au adoptat sancțiuni împotriva unor alte persoane.
Conform deciziei luate de Consiliul European, cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va acoperi țițeiul, precum și produsele petroliere, livrate din Rusia către statele membre, dar se va face o excepție temporară pentru țițeiul livrat prin conducte.
Importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează și Ungaria, vor fi scutite într-o primă etapă, mișcare care a avut scopul să convingă Budapesta să nu exercite dreptul de veto care bloca de câteva săptămâni adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE la adresa Rusiei.
Consumul intern al Ungariei, care nu are ieșire la mare, depinde într-un procent de 65% de petrolul transportat prin conducta Drujba.
De asemenea, în cazul întreruperilor bruște de aprovizionare se vor introduce măsuri de urgență pentru asigurarea siguranței aprovizionării.
Editoriale
Lecția rusească: Lumea nu mai are încredere în Occident