CHIȘINĂU, 28 mai – Sputnik. Expertul economic Viorel Gîrbu într-o analiză pentru infodebit.md, notează că în condițiile crizei actuale legătura dintre evoluțiile lunare ale ratei inflației și cursului mediu lunar de schimb al leului moldovenesc față de valutele de referință a degradat mult mai rapid, comparativ cu alte crize.
„Marja dintre rata lunară a inflației și cursul mediu lunar de schimb a monedei naționale față de valutele menționate, prin raportare la perioada similară a anului trecut, a ajuns la mărimea de 34% pe durata a doar 6 luni. În perioada vizată, marja dintre rata inflației și cursul mediu lunar de schimb al monedei naționale față de dolarul SUA a atins valoarea de 24%”, subliniază expertul.
El mai arată că „marja dintre evoluția ratei inflației și a cursului de schimb al monedei naționale pe parcursul crizei actuale s-a format în condițiile unei creșteri accentuate a inflației dar și a unei rate de schimb valutar relativ stabile față de dolarul SUA, și a unei aprecieri moderate față de EUR și RON. Or, pe durata crizei economice din anii 2008-2009 rata de schimb a monedei naționale s-a apreciat mai mult față de valutele de referință, iar rata inflației s-a menținut la cote mai moderate”.
Viorel Gîrbu observă și existența unor deosebiri între felul în care BNM a gestionat cariza din 2008-2009, față de actuala situație.
„Spre deosebire de criza economică din anii 2008-2009 pe durată căreia politica monetară promovată a fost una mult mai agresivă, pe durata crizei curente rata de bază a fost majorată mai prudent, fiind realizate în schimb intervenții masive pe piața valutară”, a menționat expertul.
În opinia lui, „experiența anterioară indică asupra necesității corecției cursului de schimb al valutei naționale pe măsura reducerii presiunilor inflaționiste. Totuși, așa cum se prefigurează pe moment evoluția ulterioară, realizarea unei corecții controlate a ratei de schimb a monedei naționale va fi posibilă doar în anul următor, or, menținerea unei evoluții contradictorii pe o durata mare de timp a ratei de schimb valutar față de rata inflației plasează presiuni enorme asupra mediului de afaceri și poate crea costuri semnificative economiei naționale pe termen mediu”.