CHIȘINĂU, 27 mai – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat vineri în ședință Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta un subiect foarte important – inflația înaltă și creșterea prețurilor. În briefing-ul susținut după această ședință șeful statului a declarat în fața presei că această problemă, care îi preocupă mult pe majoritatea cetățenilor, e prioritar și pe ordinea de zi a autorităților.
Sandu a subliniat că inflația în actualele circumstanțe afectează țările care depind mult de importuri. Moldova, a amintit Președintele, importă în cantități mari resurse energetice, dar și produse alimentare. Ea a ținut să precizeze că țara noastră are trei vulnerabilități – importul de resurse energetice, importul de produse alimentare și situația din Ucraina care se răsfrânge asupra Moldovei.
Totodată, Maia Sandu s-a referit și la cauzele interne care au partea lor de contribuție la creșterea inflației. Au fost menționate monopolurile, gestionarea nu tocmai eficientă a unor întreprinderi din sfera energetică și capacitățile mici de producere în sectorul industriei alimentare.
Potrivit președintelui, va fi creată o comisie parlamentară care se va ocupa de clarificarea circumstanțelor și factorilor interni generatori de probleme din sfera de referință.
„Nu putem accepta includerea în continuare în tarif a ineficienței administrării întreprinderilor din energetică”, a declarat Sandu.
După această ședință autoritățile ar urma să clarifice situația din energetică, să găsească modalități de sprijinire a sectorului ÎMM, în special a celor de producere, să fie oferite compensații celor mai afectate categorii de cetățeni.
Sandu a promis măsuri de stimulare și de susținere a producătorilor din sfera industriei alimentare. În opinia președintelui, este important să valorificăm potențialul țării în această direcție, astfel ca dependența de importul produselor alimentare să fie redusă la minimum.
O altă afirmație interesantă făcută de Maia Sandu îi vizează pe producătorii mici care își vând produsele în piețele locale și în cele improvizate. Aceștia, a menționat Sandu, trebuie să fie ajutați, dar și protejați de intermediarii care profită pe seama primilor.
Discuțiile privind criza alimentară din Moldova vor continua săptămâna viitoare la o nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate.