Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Sfârlă peste nasul NATO: secretele Insulei Șerpilor

Trupele ucrainene, conduse de consilieri americani și britanici, au încercat timp de câteva zile să cucerească Insula Șerpilor, dar planul a fost zădărnicit de profesionalismul ridicat al militarilor ruși.
Sputnik
Importanța operațională și strategică a Insulei Șerpilor este greu de supraestimat. Insula este situată la 35 km de gura Dunării, la 48 km de cea mai apropiată așezare din regiunea Odesa și la 180 km de Crimeea. Această mică porțiune de pământ (aproximativ 600x600 metri) permite controlarea în mod fiabil partea de nord-vest a Mării Negre, precum și fluxurile de mărfuri (arme) din România către Ucraina - pe apă și pe calea aerului.
În ajunul zilei de 9 mai, strategilor de la Washington, Bruxelles și Londra li s-a părut potrivit să „elibereze” insula de trupele rusești. Desigur, prin intermediul forțelor ucrainene.
Potrivit unei surse din cadrul forțelor de ordine ruse, citată de RIA Novosti, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei s-a pronunțat împotriva proiectului media sinucigaș. Cu toate acestea, președintele Vladimir Zelenski a ordonat personal operațiunea de desantare pe Insula Șerpilor.
O anumită perioadă de timp, trupele ruse „s-au jucat” cu planurile strategilor occidentali pe insulă, pe mare și pe unde radio - s-au prefăcut că lasă Insula fără acoperire. Și acesta a fost începutul eșecului zdrobitor al operațiunii de debarcare a Forțelor Armate ale Ucrainei și NATO.
În timpul încercărilor zadarnice de a captura insula în perioada 7-10 mai, pe cer și pe mare, în apropiere de Insula Șerpilor, Forțele Armate Ruse au distrus trei avioane de vânătoare de primă linie Su-24, un avion de luptă Su-27, un elicopter de atac Mi-24, trei Elicopterele multifuncționale Mi-8 și trei bărci blindate ale proiectului 58181 „Centaur” cu o echipă de aterizare la bord - mai mult de 100 de militari din unitățile de elită ale Forțelor Armate ale Ucrainei au fost uciși.
Lângă Odesa, pe 8 mai, o corvetă ucraineană din proiectul 1241 „Molnia” capabilă să transporte patru rachete antinavă a fost scufundată cu ajutorul loviturilor de arme de înaltă precizie.
Sistemele rusești de apărare aeriană au doborât 30 de drone ucrainene în zona insulei, inclusiv nouă drone de atac Bayraktar-TB2 fabricate în Turcia.
Regimul de la Kiev a pierdut și șase elicoptere Mi-8 și Mi-24 la sol, în apropierea localității Arțîz din regiunea Odesa.
Din mers, a fost distrus, cu rachete „Onyx” lansate din Crimeea, aerodromul Cervonoglinskoe (lângă Izmail), de pe care au fost lansate dronele Bayraktar-TB2 în direcția Insulei Șerpilor.
Ucraina a relocat toată aviația care a supraviețuit mai la nord.

Totul decurge conform planului

Episodul bătăliei din 7-10 mai de lângă Insula Șerpilor va fi inclus cu siguranță în manualele academice de tactică și în istoria trupelor forțelor speciale ruse.
Eșecul operațiunii de debarcare a Forțelor Armate ale Ucrainei și păstrarea pozițiilor (avantajelor) operațional-strategice ale Forțelor Armate Ruse în partea de nord-vest a Mării Negre este o sfârlă serioasă peste nasul „partenerilor” din NATO.
Reținem că sfârla nu este prima și nici ultima. Anterior, garnizoana ucraineană de pe insulă s-a predat trupelor ruse fără rezistență, iar președintele Vladimir Zelenski și-a premiat „eroii” postum.
În ciuda pierderilor îngrozitoare ale Forțelor Armate ale Ucrainei, capturarea Insulei este considerată de Kiev și Occident drept cea mai importantă „victorie” capabilă să deschidă tranzitul maritim al armelor și combustibililor și lubrifianților din România către Ucraina (sub supravegherea sistemelor occidentale de apărare antiaeriană și a rachetelor antinavă). Deci luptele vor continua aici.
Pe de altă parte, Rusia concentrează forțe mari în direcția sudică, iar pe termen mediu, Insula Șerpilor va juca un rol important în bătăliile viitoare pentru Nikolaev și Odesa.
Cu accent pe Odesa, trupele ruse și-au sporit semnificativ activitatea de luptă, lansând sute de lovituri în fiecare zi pe linia frontului și în adâncimea spatelui operațional al trupelor ucrainene.
De la începutul operațiunii militare speciale a Federației Ruse au fost distruse 164 de avioane ucrainene, 125 de elicoptere, 807 vehicule aeriene fără pilot, 302 sisteme de rachete antiaeriene, 2998 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 360 de lansatoare de rachete multiple, 1455 de tunuri de artilerie de câmp și mortare, precum şi 2808 unităţi de vehicule militare speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei.
Aceasta înseamnă că au fost distruse aproape toate echipamentele militare ale armatei ucrainene, cât numărau ele la 24 februarie.
Numărul militarilor uciși ai Forțelor Armate și Gărzii Naționale ale Ucrainei este de zeci de mii.
Regimul de la Kiev mai rezistă doar din contul armelor furnizate de Statelor Unite și NATO, prin distrugerea rapidă a rezervelor de mobilizare ale Ucrainei.
În acest context, Congresul SUA a alocat 40 de miliarde de dolari asistență militară suplimentară regimului de la Kiev, iar noul ambasador american în Ucraina, Bridget Brink, a promis că va face totul pentru ca operațiunea specială a Rusiei să devină un „eșec strategic”.
Totodată, directorul National Intelligence al SUA, Avril Haynes, a spus ca nu vede perspective de succes în negocierile dintre Rusia și Ucraina în viitorul apropiat. Iar serviciile de inteligență sunt mai aproape de realitate - regimul marionetă de la Kiev nu este capabil să negocieze, perioada negocierilor rămâne în trecut, ca toată istoria nereușită de 30 de ani a Ucrainei antiruse.
Operațiunea militară specială a Rusiei pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei continuă conform planului, fără limitări în resurse (rachete de precizie), timp și spațiu geografic.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu poziția redacției Sputnik