Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Statele care l-au dat în judecată pe Biden pentru „complicitate” cu Big Tech

Procurorii generali din două state americane l-au acuzat pe președintele SUA de „complicitate” cu Big Tech în cenzurarea informațiilor legate de pandemie.
Sputnik
BUCUREŞTI, 7 mai – Sputnik, Doina Crainic. Procurorii generali din două state americane conduse de republicani, Missouri și Louisiana, au intentat un proces împotriva administrației Biden, a informat joi Fox News. Statele îi acuză pe oficiali de rang înalt, inclusiv pe președintele Joe Biden, că au „exercitat presiuni și au fost în complicitate” cu companiile de socializare pentru a cenzura și suprima informațiile în ultimii doi ani.
Printre oficialii consideraţi inculpați se află secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, și consilierul medical șef al președintelui, Dr. Anthony Fauci. Aceștia, alături alții, sunt acuzați că au exercitat presiuni nejustificate şi au fost complice cu o serie de companii Big Tech, cum sunt Facebook, Twitter și YouTube, pentru a suprima informațiile cu privire la subiectul controversat despre laptopul lui Hunter Biden, originile Covid-19 și îngrijorările legate de securitate asociate cu votarea prin poștă în timpul pandemiei.
Procurorul general din Missouri, Eric Schmitt, și procurorul general din Louisiana, Jeff Landry, susțin că administrația Biden a făcut acest lucru „sub pretextul combaterii dezinformării”.
Administraţia este acuzată că, „după ce, timp de ani de zile, a amenințat și a pus presiune asupra platformelor de social-media pentru a cenzura opiniile și vocile neacceptate de stânga, înalți oficiali guvernamentali din departamentul executiv au ajuns într-o complicitate deschisă cu companiile de socializare pentru a suprima utilizatori, puncte de vedere și conținut nefavorabil pe platformele de social media sub pretextul orwellian de a împiedica așa-numita "dezinformare"”, se precizează în document, potrivit RT.
Într-o declarație exclusivă pentru postul Fox News Digital, procurorul general din Missouri, Eric Schmitt, a explicat decizia de a intenta proces spunând că „nu voi sta cu mâinile în sân în timp ce administrația Biden încearcă să calce în picioare drepturile prevăzute în Primul Amendament ale missourienilor și americanilor”.
De asemenea, colegul său din statul Louisiana, Jeff Landry, a caracterizat Big Tech ca fiind o „extensie a Big Government al lui Biden”, care se ocupă cu „suprimarea adevărului și demonizarea celor care gândesc diferit”.
Landry l-a comparat pe Joe Biden cu Joseph Stalin cu privire la politicile președintelui care ar fi urmărit să „cenzureze libertatea de exprimare și să spele pe creier masele”.
Printre cazurile prezentate se numără decizia Twitter de a împiedica distribuirea unui material din New York Post din 2020 despre conținutul laptopului lui Hunter Biden, care a fost recuperat dintr-un atelier de reparații din Delaware. Ulterior, materialul de investigaţie a fost verificat ca fiind exact de către Washington Post și New York Times, au subliniat cei doi procurori generali.
De asemenea, Facebook a cenzurat postări care se referau la posibilitatea ca virusul SARS-CoV-2 să se fi scurs accidental dintr-un laborator din Wuhan, China. În plus, potrivit documentului depus de cei doi procurori generali, YouTube i-a cenzurat pe senatorul republican Rand Paul și pe guvernatorul din Florida, Ron DeSantis, pentru că au pus la îndoială eficacitatea purtării măştilor în timpul pandemiei de Covid.
Un alt caz major se referă la cursa prezidențială din noiembrie 2020. Avocații generali susțin că îngrijorările lui Donald Trump cu privire la securitatea votării prin poștă au fost suprimate de Big Tech la acea vreme. Postările pe Twitter ale lui Trump au fost marcate cu o notificare care îi „avertiza” pe utilizatori despre „informaţii false”.
Politică
Secretarul General al ONU este așteptat la Chișinău pe 9 și 10 mai