Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Chiar și fast-food-ul se scumpește: noile prețuri i-au șocat pe americani

Inflația din SUA și UE ajunge la cote maxime - americanii și europenii nu au văzut asta din anii '80. Costul benzinei și al energiei electrice bate la buzunare.
Sputnik
Editorial de Irina Badmaeva
Inflația din SUA și UE ajunge la cote maxime - americanii și europenii nu au văzut asta din anii '80. Costul benzinei și al energiei electrice bate la buzunare.
Acesta este rezultatul sancțiunilor anti-ruse. Cât va mai fi necesar de economisit în Occident - în materialul RIA Novosti.

La ce duc sancțiunile?

În martie, inflația anuală din țară a accelerat până la opt procente și jumătate, potrivit Ministerul Muncii din SUA. În februarie era 7,9.
Prețul benzinei a crescut cel mai mult: mai mult de patru dolari pe galon (aproximativ patru litri). Ca urmare, costurile de transport au crescut.
Prețurile la fast-food, îndrăgite de americani, au crescut vertiginos. Nu departe se află electricitatea și chiria, care reprezintă aproximativ o treime din cheltuielile totale.
Totul ține de operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, a spus Joe Biden. „Șaptezeci la sută din inflație se datorează creșterii prețurilor la benzină de către Putin”, spune el.

De fapt, prețurile mărfurilor din America au crescut de anul trecut, notează The Wall Street Journal. Este mai profitabil să dai vina pe Moscova decât pe propriul tău curs politic. Publicația spune că „cheltuielile federale excesive și politica monetară laxă” au servit drept motiv pentru inflația record.

Pentru a depăși consecințele coronacrizei, autoritățile financiare ale țărilor dezvoltate au lansat mașina de tipărit bani. Rezerva Federală a SUA a inundat economia cu trilioane de dolari. În același timp, a menținut o rată de bază scăzută - aproape de zero.
"În fapt, dolari și euro s-au decontat cu profituri în bănci și în mâinile investitorilor care au investit în valori mobiliare la bursă. În schimb totul a crescut: de la cereale și petrol la servicii de transport", spune Artem Deev, șeful departamentului de analiză AMarkets.
Oamenii au cheltuit în mod activ banii primiți în timpul pandemiei și, prin urmare, au dispersat prețurile. Deficitul unor bunuri a jucat rolul său. În primul rând, a celor unde nu erau suficiente microcircuite: gadgeturi, mașini.
Fed a insistat în ultimul an că inflația este de scurtă durată. Dar, de fapt, am adormit peste momentul în care a fost necesar să înfrânez creșterea. La mijlocul lunii martie, pentru prima dată în patru ani, autoritatea de reglementare a ridicat rata la 0,25-0,5 la sută pe an.
"Cel mai probabil, până la sfârșitul lunii iunie va fi de un procent și jumătate. Va trebui să acționăm agresiv pentru a reduce inflația. Dar nu este sigur că acest lucru va fi posibil până la mijlocul verii", prezice Andrei Loboda, director relații externe la BitRiver.
Lipsa de operativitate a Fed a lovit deja puternic buzunarele americanilor. Și mai mulți bani trebuie să scoată din buzunare din cauza sancțiunilor anti-ruse. Pe 8 martie, Joe Biden a interzis achiziționarea de petrol și alte resurse energetice din Rusia.
Era clar că decizia nu va trece neobservată pentru consumatori. Și așa s-a întâmplat. Cotațiile petrolului au crescut imediat la 130 de dolari pe baril. Apoi, au început să modifice tabloul de bord de la benzinărilor.
"Conform sondajelor, doar șase la sută dau vina pe Putin. Cea mai mare parte a respondenților - pe politicile președintelui american", a declarat prezentatorul Fox News, Sean Hannity.
Potrivit acestuia, în cele 15 luni de guvernare a lui Biden, „totul merge prost”. "Nu pot numi nimic care ar fi fost implementat corect. <...> Da, Putin este de vină pentru toate necazurile. Aceasta este o minciună. Locuitorii Statelor Unite, din fericire, înțeleg asta", a spus jurnalistul.
Creșterea prețului la benzină este un subiect dureros pentru Statele Unite. Dar principalul coșmar pentru țară este cursul de energie verde promovat de Joe Biden, se arată sigur Sean Hannity.
Scăderea bruscă a utilizării petrolului și gazelor a dus la creșterea prețurilor la combustibil și la accelerarea inflației. Cu toate acestea, se pare că președintele american a ales să uite de acest lucru.

Inflația face înconjurul lumii

Washingtonul face presiuni asupra UE să renunțe și la hidrocarburile din Rusia. Dar europenii nu se grăbesc. Unele state „depind de petrol și gaze rusești în proporție de 100%”, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Apropo, americanii au scos odată aurul negru venezuelean și iranian de pe piață cu ajutorul sancțiunilor.
În același timp, prețurile și din Lumea Veche o iau razna. În 19 țări, inflația a ajuns la 7,5% în martie, a calculat Eurostat. Cel mai mult - în Lituania. Acolo, cifra a fost de 15,6. În Germania - 7,3: acesta este cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani. Apoi prețurile petrolului au crescut din cauza consecințelor războiului Iran-Irak.
În Europa au crescut cel ami mult luna trecută prețutile transportatorilor de energie. Pe locul doi se află alimentele, alcoolul și tutunul. Al treilea sunt serviciile.
"Creșterea prețurilor va continua. Decalajul în lanțurile de producție și logistică, deficitul de materii prime și prețurile mondiale ridicate vor contribui la acest lucru", crede Artem Deev.
În Germania, inflația în cursul anului va fi de șapte până la opt procente, a declarat Karl von Rohr, vicepreședintele Deutsche Bank. Și va depăși zece în cazul unui embargo asupra transportatorilor de energie ruși, prezice banca.
„Cureaua stagflației (inflație ridicată și încetinire a creșterii economice) strânge din ce în ce mai mult economia UE. Nu există premise pentru o schimbare a situației. Creșterea scăzută a PIB-ului Germaniei și Franței stabilește o tendință negativă pentru toate țările Europei de Vest. Regiunea se află într-un punct periculos. Industria și sectoarele cu valoare adăugată ridicată sunt sub presiune și, în plus, tipografia Băncii Centrale Europene nu se oprește”, explică Andrei Loboda.
Inflația bate recorduri și în Marea Britanie. În martie, în termeni anuali, a fost de șapte procente - cea mai mare din 1992. Economia a fost cel mai puternic afectată de creșterea prețurilor la energie electrică. Facturile la gaz și electricitate pentru britanici au crescut cu 54 la sută - de la 1227 la 1971 de lire sterline (1660 și respectiv 2570 de dolari). Următoarea creștere este așteptată în octombrie.
Electricitatea s-ar putea scumpi cu 115-130 la sută într-un an.
În Rusia, inflația anuală a crescut la 16,69 la sută în martie, din cauza prețurilor mondiale. "Plus devalorizarea rublei. Restul este o creștere a costurilor producătorilor care depind de componente străine. Mărfurile importate au crescut în preț, care după un timp vor fi lipsă", spune Mihail Kogan, șeful departamentului de analiză al Departamentul de cercetare la Școala Superioară de Management Financiar.
Mai multe industrii interne critice sunt foarte dependente de bunurile importate. Ponderea valorii adăugate străine depășește 50 la sută. Practic, acestea sunt importuri din acele țări care s-au alăturat sancțiunilor anti-ruse. Găsirea unei alternative este dificilă. Și va dura ani pentru a înlocui componentele necesare.
În al doilea și începutul celui de-al treilea trimestru, Rusia „va intra într-o perioadă de transformare structurală și de căutare a unor noi modele de afaceri”, a declarat șefa Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, în plenul Dumei de Stat.
Economia nu poate trăi pentru totdeauna din stocuri. Prin urmare, inflația se va accelera în continuare. Deja în mai, se așteaptă ca prețurile să crească cu 20 la sută.