CHIȘINĂU, 19 apr - Sputnik. În a doua zi din Săptămâna Sfintelor Patimi facem pomenirea celor zece fecioare despre care Mântuitorul Hristos a vorbit ucenicilor. Marțea cea Mare ne pregătește pentru intrarea în cămara Mântuitorului, cu două parabole strict eshatologice — parabola celor zece fecioare (Matei 25, 1-13) și parabola talanților (Matei 25, 14-30; Luca 19, 12-27). Când Domnul se suia la Ierusalim și se ducea la Patimă a spus ucenicilor Săi și aceste două parabole, pentru ca nu cumva cineva trăind în feciorie să nu se îngrijească și de celelalte virtuți și mai ales de milostenie, prin care se vădește strălucirea fecioriei.
Pe cinci dintre fecioare le numește înțelepte căci împreună cu fecioria au avut și minunatul și îmbelșugatul undelemn al milostivirii. Pe celelalte cinci le numește nebune pentru că, deși și ele aveau virtutea fecioriei, nu aveau în aceeași măsură milostenie. Pe când se scurgea noaptea acestei vieți, au adormit toate fecioarele, adică au murit.
Cu adevărat moartea se numește somn. Pe când dormeau ele, strigăt mare s-a făcut la miezul nopții; cele care au avut undelemn din belșug au intrat cu mirele la deschiderea ușilor, iar cele nebune, pentru că nu aveau undelemn din belșug îl căutau după ce s-au sculat din somn.
„Pilda celor zece fecioare ne îndeamnă să fim mereu pregătiți de întâlnirea cu Iisus și să mergem în Împărăția Sa, pentru că neștiută este ziua și ceasul sfârșitului vieții. Nu oricine spune "Doamne, Doamne" se va mântui, dar faptele ajută la mântuirea omului, chiar dacă suntem evlavioși și buni. Mulți spun că nu au făcut nimic rău, dar nu au făcut nici bine. Acest lucru deja este greșit", a spus într-un interviu pentru Sputnik Moldova părintele Nicolae Ciobanu.
Tradiţia spune că în Săptămâna Patimilor se ţine post negru, adică se mănâncă abia după asfinţitul soarelui.