Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Costul călătoriilor cu transportul public din Chișinău ar putea fi majorat - detalii

Primăria municipiului Chișinău organizează dezbateri publice asupra proiectului de decizie privind majorarea tarifelor pentru călătoria în transportul public.
Sputnik
CHIȘINĂU, 15 apr - Sputnik. Astăzi va avea loc cea de-a doua rundă de dezbateri publice asupra proiectului de decizie „Cu privire la aprobarea Metodologiei de calculare a tarifelor pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău”.
Astfel, toate persoanele interesate, reprezentanții instituțiilor publice și private și ai societății civile sunt invitate la aceste dezbateri.
Trebuie precizat că prima rundă a avut loc joi, 14 aprilie. Potrivit municipalității, scopul proiectului de decizie este ajustarea tarifului pentru călătoria în transportul public municipal. Totodată, se dorește ajustarea pentru a evita falimentarea întreprinderilor de transport public, care prestează servicii de transport de călători în municipiul Chișinău.
Prevederile de bază ale proiectului sunt stabilirea tarifului de călătorie conform valorii de referință și criteriile de plată conform unui sistem integrat de abonamente.
„Unul dintre criteriile Metodologiei de calcul a tarifelor în transportul public este dezvoltarea culturii abonamentelor, în baza cărora beneficiarii vor achita un preț mai mic pentru o călătorie. Astfel, s-a pus acceptul pe abonamente de o lună, de 3 luni și de 6 luni”, este precizat într-un comunicat de presă al Primăriei Chișinău.
Se specifică că prețul pentru o călătorie, în cazul persoanelor care vor procura un abonament pentru jumătate de an va fi de doar de 2,7 lei. Totodată, anumite categorii de persoane urmează să beneficieze de facilități în transportul public, inclusiv elevii, studenții, familiile monoparentale și cele cu mulți copii, profesorii și cadrele didactice.
Potrivit noii metodologii, cei aproximativ de 40 de mii de elevi din clasele I-IV, dar și cele peste 200 de mii de persoane la pensie, vor circula gratuit. La fel, se dorește ca prețul pentru biletele de călătorie pentru troleibuz și autobuz, în oraș și în suburbii, s fie același.
Metodologia calculării tarifelor pentru călătoria în transportul public urmează a fi aprobată de către Consiliul Municipal Chișinău, după ce documentul va fi supus consultărilor publice.
Societate
Noi măsuri pentru asigurarea securității energetice a țării, aprobate de CSE