BUCUREȘTI, 8 apr – Sputnik, Marius Holdean. Diana Șoșoacă vrea să modifice legea astfel încât cei care au subminat economia națională să execute pedepse cu închisoarea pe viață. Acest lucru este solicitat prin noul prin noul proiect de lege pe care senatoarea l-a depus în Parlament. Senatul a respins însă, recent, în primă Cameră sesizată, inițiativa, iar legea s-a mutat la Camera Deputaților, care este for decizional.
Proiectul de lege depus de Diana Șoșoacă vizează modificarea articolului 176 din Codul Penal, în sensul că „prin interes public, se înțelege tot ce privește autoritățile publice, instituțiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum și bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public”.
Diana Șoșoacă dorește introducerea unui nou articol, 394 indice 1, care să incrimineze subminarea economiei naționale. Noul articol pe care senatoarea dorește să îl introducă susține că „fapta de a folosi o unitate dintre cele prevăzute la articolul 176 ori de a împiedica activitatea normală a acesteia, dacă fapta este de natură a submina economia națională, se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi”.
Însă, „dacă fapta a produs pagube importante economiei naționale, pedeapsa este detențiunea pe viață sau închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea unor drepturi”. Iar, „inițierea sau constituirea unei asociații sau grupări, în scopul săvârșirii infracțiunii de subminare a economiei naționale ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei astfel de asociații sau grupări se pedepsește cu detențiunea pe viață sau cu închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea unor drepturi”.
Proiectul de lege depus de Diana Șoșoacă în Parlament mai prevede că „nu se pedepsește persoana care, săvârșind fapta, o denunță mai înainte de a fi descoperită”.
Senatul a respins pe 28 martie legea propusă de Diana Șoșoacă, însă aceasta a fost înaintată către Camerei Deputaților, care este și for decizional. În prezent, proiectul de lege este la Comisiei Juridice, care are termen pentru depunerea raportului până în data de 3 mai 2022.
În expunerea de motive, controversata senatoare a preluat opiniile lui Constantin Cojocaru, potrivit căruia, în ultimii 27 de ani, „România a fost jefuită de 3,3 ori mai mult decât ne-au jefuit trei imperii, în 450 de ani”. Din această sursă, Diana Șoșoacă notează că, până în 2016, „avem o cifră de 1.610 miliarde de euro ce reprezintă avuția scoasă din România de Imperiul Transnațional în ultimii 27 de ani – 46.000 de tone de aur. Este de 3,3 ori mai mult decât au scos celelalte imperii”.