BUCUREȘTI, 28 mart – Sputnik, Marius Holdean. Iosefina Pascal a arătat într-o emisiune la Gold Fm ce se urmărește cu favorizarea ucrainenilor în România.
Pentru a înțelege contextul, postul de radio amintește că autoritățile din România găsesc în refugiații din Ucraina o posibilă soluție pentru satele românești nepopulate, iar dacă vor să se stabilească în România, unii primari s-au oferit să le dea gratis case și terenuri.
Există și exemple: satul Răchiș, aflat la 40 km de Alba Iulia, care la ultimul recensământ avea doar 6 locuitori și foarte multe case goale. 12 dintre aceste case au fost renovate recent, iar autoritățile le oferă gratuit ucrainenilor care vor să se stabilească în țara noastră. La fel în Păltiniș, Botoșani, primarul le dă ucrainenilor 200 de case și terenuri.
„Asta în timp ce din România se pleacă masiv din cauza traiului scăzut de viață și a situației economice”, atrage atenția Iosefina Pascal.
„Sunt români care dorm pe străzi, care nu muncesc sau care sunt dați afară cu forța din cauza faptului că nu-și pot plăti utilitățile. De asemenea, de ce nu se iau în calcul mai întâi românii care au fugit din Ucraina când vine vorba de gratuități și favoruri? Comunitatea de români de acolo este una foarte mare, chiar dacă nu este recunoscută ca minoritate națională”, este declarația jurnalistei.
Iosefina Pascal crede că miza care e la mijloc ar fi ca ucrainenii să stea cât mai mult timp pe teritoriul României, dar și în alte state, pentru ca țara lor să devină nelocuibilă, iar reconstrucția acesteia ar urma să însemne o miză uriașă din punct de vedere economic pentru marile puteri.
Oferirea gratuit de case și terenuri către ucrainieni nu ar avea nicio bază legală, potrivit jurnalistei.
„Dacă astăzi dăm o casă nelocuită, mâine vom putea să dăm casa celui care nu poate face față scumpirilor și sărăciei și ajunge să fie executat silit”, atrage ea atenția. Mai mult, românii plecați în afară să muncească se pot trezi că proprietățile lor vor fi date altcuiva.
Iosefina Pascal arată asemănările dintre recensământul românesc și identitatea digitală din Ucraina
Iosefina Pascal a mai observat o posibilă legătură între recensământul ce a început luna aceasta în România și identitatea digitală din Ucraina. Noile întrebări din recensământul actual (cu privire la datorii, venituri, bunuri etc.) ar fi unele intruzive, nefiind necesare pentru adevărata atribuție a unui recensământ al populației.
„Asta pentru că Serviciul Român de Informații (SRI) se ocupă de asta”, crede Iosefina care arată că, după ce au făcut sistemul electronic de sănătate, acum vor să știe fiecare detaliu despre viața cetățeanului.
”Ni se cer date cu caracter personal, în ciuda dreptului european, în ciuda dreptului la viață privată. Oare de ce până acum nu a fost nevoie de astfel de date?”, se întreabă Pascal.
Tot ea explică faptul că aceste lucruri s-ar întâmpla acum pentru că în Uniunea Europeană s-a votat ca până în 2023 rezoluția prin care e obligatoriu să implementezi la nivel de politică națională portofelul digital european, iar în Ucraina ar exista deja un sistem similar. Într-adevăr, guvernul ucrainean a lansat în 2020 o aplicație numită “Diia” (“Statul într-un smartphone”) care reunește buletinul de identitate, pașaportul, permisul, certificatul de vaccinare, istoricul bancar, asigurările de sănătate, prestațiile sociale și nu numai.
„Noi vom urma să avem același lucru, doar că la nivel european. Toate informațiile despre noi vor fi integrate într-o mega structură pe care vom fi obligați să o folosim. Așadar, darea pe gratis a pământului românesc, noul recensământ și identitatea digitală din Ucraina au toate o legătură”, a spus Iosefina Pascal.