Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Biden: Racheta rusească Kinjal aproape că nu poate fi oprită

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a declarat că racheta rusească Kinjal aproape că nu poate fi oprită.
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 mart - Sputnik. Racheta hipersonică rusească Kinjal, folosită pentru prima dată în condiții de luptă în Ucraina, este practic de neoprit, a declarat președintele american Joe Biden.
Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat anterior că, în cadrul operațiuni militare speciale din Ucraina, o rachetă hipersonică a distrus un depozit subteran de focoase pentru rachetele tactice ucrainene „Tochka-U”, care era amplasat în regiunea Ivano-Frankovsk.
Datorită vitezei și energiei cinetice ultra-înalte, focoasa rachetei a lovit un arsenal protejat situat într-o zonă muntoasă.
"Are același focoasă ca orice altă rachetă. Nu există mare diferență, cu excepția faptului că este aproape imposibil de oprit", a spus Biden la o întâlnire cu reprezentanții de afaceri.
Anterior Pentagonul a declarat că nu poate nici „confirma, în mod independent”, nici respinge afirmația armatei ruse cu privire la lansarea Kinjal.
După cum le-a spus reporterilor un reprezentant de rang înalt al departamentului militar american, Pentagonul nu înțelege motivul utilizării unor astfel de arme.
El a sugerat că aceasta ar putea fi dorința Rusiei de a „trimite un semnal Occidentului și Ucrainei”, pentru a obține puncte suplimentare pentru negocierile în curs cu privire la soluționarea conflictului.
În prezent, Statele Unite testează arme hipersonice, mai multe lansări efectuate în regim de testare s-au încheiat fără succes și nu există astfel de rachete în serviciul armatei americane.
Pe lângă regiunea Ivano-Frankovsk, Rusia a folosit o rachetă Kinjal pentru a distruge o bază mare pentru depozitarea combustibilului și lubrifianților forțelor armate ucrainene din apropierea satului Konstantinovka, regiunea Nikolaevsk.
Generalul-maior Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a explicat că această decizie s-a datorat invizibilității și invulnerabilității rachetei față de orice sisteme de apărare antiaeriană.
Potrivit acestuia, utilizarea unui sistem de rachete de aviație și-a confirmat eficiența în distrugerea obiectelor speciale extrem de protejate și va fi continuată.
Video
Echipajul Mi-24 rusesc a scăpat de racheta Stringer trasă de Forțele Armate ale Ucrainei