CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Refuzul dat Ucrainei și Georgiei de a adera la NATO a fost corect, această problemă nu a fost și nu este pe ordinea de zi, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu pentru postul TV ZDF.
„A fost o decizie corectă, atunci au fost negocieri foarte lungi în NATO pe această chestiune”, a spus el.
Cancelarul a adăugat că această problemă nu se discută nici acum.
Scholz a mai spus că aderarea la Uniunea Europeană a Georgiei, Moldovei și Ucrainei nu este un subiect care ar trebui pus acum, înainte de detensionarea situației din Ucraina.
La summit-ul NATO de la București din 2008, țările Alianței Nord-Atlantice au confirmat că Georgia și Ucraina au dreptul de a adera la organizație, amânând luarea unei decizii în această chestiune pentru o perioadă nedeterminată.
În luna iunie a anului trecut, liderii NATO, la un summit de la Bruxelles, au susținut dreptul ambelor țări de a adera la blocul militar. Ei au afirmat, de asemenea, necesitatea continuării reformelor, dar nu au indicat date calendaristice exacte pentru conducerea celor două țări.
În decembrie 2014, Ucraina a renunțat la statutul de neutralitate și a întărit în constituție cursul de aderare la UE și NATO. Acum Ucraina are statutul de partener cu oportunități extinse al NATO, dar insistă ca să fie membru deplin.
Rusia se opune categoric extinderii în continuare a NATO spre est. Aceasta a devenit principala cerință a proiectelor de documente privind garanțiile de securitate, pe care Moscova le-a predat Washingtonului și Bruxelles-ului.
În plus, partea rusă insistă ca Occidentul să renunțe la crearea bazelor militare în țările post-sovietice, să nu-și amplaseze arme de atac în apropierea granițelor sale și să-și retragă forțelor din Europa de Est pe pozițiile din 1997.
Pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin, ca răspuns la solicitările republicilor din Donbas și după un apel al deputaților Dumei de Stat, a semnat decrete de recunoaștere a suveranității RPL și RPD.
În dimineața zilei de 24 februarie, Rusia a lansat o operațiune militară specială pentru demilitarizarea Ucrainei. Potrivit Ministerului Apărării, Forțele Armate lovesc doar infrastructura militară și trupele ucrainene.