Operațiunea militară din Ucraina

Putin despre progresul operațiunii speciale din Ucraina

Putin: Forțele armate ale Federației Ruse au spart sistemul de apărarea din orașul Volnovaha, care a fost întărită timp de aproape opt ani.
Sputnik
CHIȘINĂU, 3 mart - Sputnik. Operațiunea specială de „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei” se desfășoară conform calendarului, iar toate sarcinile stabilite sunt rezolvate cu succes, a declarat Vladimir Putin la o întâlnire cu membrii Consiliului de Securitate, scrie Ria Novosti.
„Îndeplinesc sarcinile de a ne proteja oamenii din Donbass, pentru a asigura securitatea Patriei noastre, soldații și ofițerii ruși acționează cu curaj, ca adevărații eroi. Militarii noștri luptă cu fermitate, cu o înțelegere deplină a dreptății cauzei lor, chiar și după ce au fost răniți, soldații și ofițerii rămân în rânduri, sacrificându-și viața pentru a salva tovarăși și civili", a spus președintele Rusiei.
Potrivit lui Putin, atât militarii ruși, cât și miliția populară din Donbass dau dovadă de eroism.
"Voi remarca personalul brigăzii motorizate de pușcași, numărul 100, care operează în direcția Donețk. Soldații, sub comanda colonelului Alexei Borisovici Berngard din regiunea Volnovaha, au spart în profunzime apărarea stratificată, pe care naționaliștii o întăreau și o echipaseră de aproape opt ani”, a spus Putin.
Șeful statului rus a spus că va plăti cu peste șapte milioane de ruble membrilor de familie ai militarilor care au murit în operațiunea din Ucraina. Răniții vor primi o plată suplimentară de trei milioane de ruble.
Președintele a semnat, de asemenea, un decret prin care conferă titlul de Erou al Rusiei postum locotenentului principal Nurmagomed Gadzhimagomedov, care s-a aruncat în aer pe el și soldații lui cu o grenadă în timp unei operațiuni militare.
„În luptă, el a comandat cu încredere luptătorii săi. Ca un adevărat comandant cu subalternii săi. După ce s-a ales cu o rană gravă, a luptat până la sfârșit și a aruncat o granată lângă el și în jurul militanților. El a făcut acest pas pentru că a înțeles cu cine are de-a face. Cu neonazişti care îşi bat joc de prizonieri şi îi ucid cu brutalitate”, a spus Putin.
Președintele și membrii Consiliului de Securitate au ținut un minut de reculegere în memoria soldaților ruși decedați în operațiunea militară din Ucraina. La 2 martie, potrivit Ministerului Apărării, 498 de soldați ruși au fost uciși și 1 597 au fost răniți în timpul operațiunii speciale. În rândul părții ucrainene, pierderile sunt mult mai mari: peste 2 870 de morți și aproximativ 3 700 de răniți, a spus ministrul.
În același timp, președintele rus a spus că naționaliștii și mercenarii străini din Ucraina se ascund în spatele civililor ca un scut uman. După cum a explicat liderul rus, există „dovezi fotografice absolut obiective ale modului în care aceștia plasează echipamente militare grele în zonele rezidențiale ale orașelor”.
În special, în Severodonetsk, Lisichansk și alte orașe, locuitorii blocurilor de apartamente sunt aduși la etajele mijlocii ale clădirilor, iar în partea inferioară „ferestrele și pereții sunt sparte, echipamente grele, arme, tancuri sunt conduse acolo, <...> pe acoperișuri și la etajele superioare plasează mitraliere și lunetişti”, a spus Putin.
"Numai fasciștii au luptat așa, au tratat populația civilă atât de inuman. Când trupele sovietice au luptat cu ei, inclusiv pentru eliberarea teritoriului Ucrainei", a spus președintele rus.
La rândul lor, soldații ruși se străduiesc să prevină victimele civile în Ucraina, a subliniat șeful statului.
"Militarii noștri au asigurat coridoare în toate zonele de coliziune fără excepție, au asigurat transport pentru ca civilii, cetățenii străini să aibă posibilitatea de a merge într-un loc sigur. Subliniez din nou: naționaliștii nu permit acest lucru", a spus Putin.