Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Deripaska a prezis Rusiei o criză economică severă de trei ani

Antreprenorul rus Oleg Deripaska a prezis Rusiei o criză gravă economică de trei ani
Sputnik
CHIŞINĂU, 3 mart - Sputnik. Cortina de fier dintre Federația Rusă și Occident a fost coborâtă deja, iar pe Rusia așteaptă o criză economică severă, care va depăși chiar și criza din 1998, dar se va găsi o ieșire, crede omul de afaceri rus, miliardarul Oleg Deripaska.
„Nu ne-am confruntat niciodată cu o asemenea provocare, eu însumi înțeleg mai bine decât alții cum este asta și ce este asta, și care sunt posibilitățile reale. Când oamenii vă spun: vor coborî cortina de fier, nu vor coborî cortina de fier. Ea a fost coborâtă deja, acesta este deja un fapt... Ne aşteaptă o criză economică gravă. Puteți înmulți criza din 1998 cu trei pentru a înțelege amploarea. O cale de ieșire din această criză, ținând cont de experiența acumulată și înțelegerea a ceea ce s-a întâmplat, va fi găsită. Cu toate acestea, primul pas este atingerea păcii”, a spus Deripaska, vorbind la Forumul Economic de la Krasnoiarsk.
„Al doilea pas, este foarte important să discutăm sincer unde trăim, cum trăim, în ce condiții, cine comandă ce și cine ce riscă suportă. Desigur, va fi important să sprijinim populația. Adică sunt un foarte mare adversar al acestei presiuni financiare atât de severe, dar populaţia nu este vinovată de nimic. Și invers – trebuie să slăbiți această presiune, să-i oferiți posibilitatea de a privi în jur și de a lua o poziție”, crede omul de afaceri.
Ridicarea ratei de bayă a Băncii Centrale la 20% Deripaska a numit o problemă transcendentă. „Îți poți imagina un credit ipotecar de 22% în Bratsk? Și asta înseamnă oprirea construcției viitorului. Știți cum lucrează dezvoltatorii acum? Dar ce e cu conturile de economii și celelate?", a spus Deripaska.
El a propus, de asemenea, dezvoltarea infrastructurii financiare în Siberia.
„Băncile de stat – vom înțelege acum în trei săptămâni ce a mai rămas cu ele. Și, desigur, această independență infrastructurală, propriile instituții financiare, va fi foarte importantă pentru regiunea siberiană, mai ales că va fi deja inutil să merg la Moscova. Trebuie recapitalizate valorificate", a spus el.
Rusia a lansat o operațiune militară de demilitarizare a Ucrainei joi, 24 februarie, dimineața devreme. Președintele Vladimir Putin spus că obiectivul acesteia este „protecția oamenilor care au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani”.
Ca răspuns, Statele Unite, țările UE și o serie de alte state au impus noi sancțiuni dure Rusiei și a unui număr de bănci și companii mari.
Dolarul și euro și-au actualizat joi maximele istorice - 118,35 ruble, respectiv 125,065 ruble.
Pe 21 februarie, Vladimir Putin, ca răspuns la solicitările republicilor din Donbass și după o adresare a deputaților Dumei de Stat, a semnat decrete de recunoaștere a suveranității Republicilor Populare Donețk și Lugansk. În dimineața zilei de 24 februarie, Rusia a lansat o operațiune militară specială pentru demilitarizarea Ucrainei. Potrivit Ministerului Apărării, forțele armate lovesc doar infrastructura militară și trupele ucrainene.